Un tribunal din Myitkyina, capitala unei provincii nordice din Myanmar, a condamnat la închisoare pe viaţă 153 de cetăţeni chinezi. Alţi doi inculpaţi, şi ei chinezi, au primit pedepse de 10 ani de închisoare. Cei 155 de oameni au fost arestaţi încă în ianuarie în timpul unei operaţiuni organizate de poliţie, armată şi departamentul forestier din Myanmar, fiind puşi sub acuzare pentru exploatare forestieră ilegală. Cel puţin 400 de camioane şi 1.600 de trunchiuri de copaci au fost confiscate în timpul raidului. Toţi condamnaţii au dreptul de a contesta verdictul judecătoresc.

Ministerul de Externe al Chinei şi-a exprimat îngrijorarea faţă de decizia dată în privinţa cetăţenilor chinezi şi a permis organizarea unui protest faţă de Myanmar. Mai mult, China a solicitat Myanmarului să rezolve cazul într-o manieră legală, rezonabilă şi justificată, pentru ca respectivul caz să fie soluţionat adecvat şi ca cei 155 de concetăţeni să se întoarcă în ţară.

Luna trecută, un deputat din Ministerul Mediului din Myanmar a declarat în Parlament că nu mai puţin de 10.000 de tone de cherestea au dispărut din Myanmar, în urma activităţilor ilegale ale cetăţenilor chinezi. Anunţul a creat ecouri profunde în interiorul ţării.