Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   România, lideră la capitolul fraude…

România, lideră la capitolul fraude cu fonduri europene, potrivit raportului OLAF

În 2017, România a avut cele mai multe anchete privind utilizarea frauduloasă a fondurilor Uniunii Europene – 11, dintre care opt s-au încheiat cu recomandări, relevă raportul pe 2017 al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).

R. Moldova figurează într-o singură anchetă OLAF finalizată în 2017, alături de alte 23 de state. În raportul OLAF din 2016, R. Moldova nu a figurat în nicio anchetă, pe când în 2015 R. Moldova a avut 5 cazuri investigate de OLAF.

OLAF este asistat în R. Moldova de Centrul Național Anticorupție. (CNA). Acordul de cooperare între CNA şi OLAF a fost semnat în octombrie 2015. Totodată, în 2016, printr-o hotărâre de Guvern, CNA a fost desemnat în calitate de punct principal de contact pentru OLAF, responsabil de cooperarea şi schimbul de informații privind cazurile de obținere frauduloasă, utilizare contrar destinației și delapidare a mijloacelor din fondurile externe oferite de Uniunea Europeană, corupție și alte acte conexe, care pot prejudicia interesele financiare ale Uniunii Europene.

Corupție, conflicte de interese și trucarea licitațiilor

În 2017, majoritatea cazurilor investigate ale OLAF au avut la bază fraudarea fondurilor UE. În timp ce domeniul de aplicare al fraudei în sine nu s-a schimbat, anchetatorii au observat noi moduri prin care infractorii încearcă să amăgească sistemul, ocolind normele UE.

Anchete privind utilizarea fondurilor UE gestionate sau cheltuite integral sau parțial la nivel național sau la nivel regional, încheiate în 2017. Sursa: The OLAF Report 2017

OLAF acuză, în principal, existenţa unor înţelegeri între organizatorii licitaţiilor şi beneficiari. Două anchete ale OLAF privind proiecte finanţate de Fondul european pentru dezvoltare regională pentru construcţia de drumuri în România ilustrează această tendinţă, se arată în raport.

Astfel, anchetele OLAF au demonstrat că reprezentanţii unei municipalităţi din România, care erau beneficiari, s-au înţeles cu reprezentanţii companiei (TelDrum) care elaborase proiectul tehnic al unui drum, pentru a stabili criterii restrictive în documentaţia pentru licitaţie, iar respectiva companie a câştigat contractul în detrimentul celorlalţi participanţi la licitaţie. Ca să se ajungă aici au fost falsificate multe acte, iar prejudiciul a fost calculat la aproximativ 21 milioane de euro. În consecință, OLAF a recomandat Directoratului general pentru politici regionale şi urbane al Comisiei Europene recuperarea întregii sume şi a transmis DNA recomandări judiciare pentru a iniţia acţiuni în justiţie. DNA a început o anchetă penală în noiembrie 2017, iar România a aceptat să returneze Comisiei paguba.

OLAF dă ca exemplu și un alt caz în care a pus capăt unei scheme de fraudă prin care au fost deturnate fonduri UE în valoare de peste 1,4 milioane de euro, în care a fost implicat un consorţiu italian cu parteneri din Franţa, România şi Marea Britanie.

În 2017, OLAF a încheiat 197 de anchete, a emis 309 recomandări și a recuperat peste 3 milioane de euro în bugetul UE. Totodată, în 2017 au fost inițiate alte 215 anchete noi.

Oficiul European de Luptă Antifraudă investighează cazurile de fraudare a bugetului UE și actele de corupție și de abatere gravă din cadrul instituțiilor europene și elaborează politica antifraudă. OLAF face parte din Comisia Europeană, dar este independent din punct de vedere operațional.