Iurie Roşca, trimis în judecată într-un dosar de trafic de influenţă

Procuratura Anticorupție a anunțat astăzi că a finalizat urmărirea penală într-un dosar penal de trafic de influență în proporții deosebit de mari, în care este învinuit politicianul Iurie Roșca.

Urmărirea penale a început în baza unui denunț al administratorului de firmă implicat.

Conform materialelor cauzei, în decembrie 2009, învinuitul, aflându-se la sediul partidului pe care îl conduce, acționând cu intenţie directă, personal a pretins pentru sine, de la administratorul unei societăți comerciale, valută străină în sumă de un milion de euro.

În schimbul acestei sume, învinuitul susţinea că va influența factori de decizie din cadrul sistemului judiciar, în vederea emiterii unei hotărâri favorabile antreprenorului, într-un litigiu economic.

În continuarea acţiunilor sale criminale, peste câteva zile de la pretindere, învinuitul, a primit de la antreprenorul menționat, valută străină care nu i se cuvenea în sumă de 117 000 dolari dolari.

Ulterior, după ce în februarie 2010, a fost emisă de către instanță o decizie nefavorabilă denunțătorului în litigiul în care era figurant, la cererea învinuitului, acesta i-a mai transmis 110 000 dolari SUA, în vederea soluționării chestiunii.

În cadrul urmăririi penale, procurorul a respins cererea denunțătorului de recunoaștere în calitate de parte vătămată și civilă pe dosar, în vederea recuperării banilor transmiși, deoarece conform legislației, în cazul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență sumele de bani transmise sunt recuperate în folosul statului.

Astfel, prin acţiunile sale intenţionate, inculpatul a săvârșit traficul de influenţă, adică pretinderea şi primirea personal de bani pentru sine, de către o persoană care susţine că are influenţă asupra unei persoane cu funcţie de demnitate publică, pentru a o face să îndeplinească acţiuni in exercitarea funcţiei sale, acţiuni săvârșite cu primirea de bunuri în proporţii deosebit de mari, infracţiune prevăzută la art.326 alin.(3) lit.a) din Codul penal.

Iar dacă instanța îl va găsi vinovat, acesta riscă o amendă în mărime de la 4000 la 6000 u.c. sau închisoare de la 3 la 7 ani.

De menționat că, au fost aplicate sechestre asupra mijloacelor bănești, ridicate în cadrul perchezițiilor la sediul inculpatului, în mărime totală de aproximativ 250 mii de lei, precum și asupra bunurilor imobile în valoare de aproximativ 2 413 328 de lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.