Analist: După această înfrângere usturătoare din Chișinău, socialiștii intră pe o pantă descendentă și asta se va sesiza și la alegerile următoare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă ar fi voia socialiștilor, aceștia ar modifica sistemul electoral nu doar în ceea ce privește excluderea suburbiilor de la alegerea primarului municipiului Chișinău, intenție pe care au înaintat-o imediat după ce au pierdut alegerile locale noi din 3 iunie, ci și cu alte modificări cum ar fi „republica prezidențială” sau altele. Din fericire însă nu o vor face, pentru că nu vor avea „această majoritate covârșitoare”. De această părere este analistul economic și politic Victor Ciobanu, care argumentează acest lucru prin declinul care îl așteaptă pe Partidul Socialiștilor după aceste alegeri locale din Chișinău și Bălți.

„Eu cred că după această înfrângere usturătoare din Chișinău, socialiștii intră pe o pantă descendentă și asta se va sesiza și la alegerile următoare. Cred că explicațiile privind suburbiile asta de fapt a fost unica scuză a socialiștilor ca reacție la această pierdere, pentru că ei erau pregătiți să câștige, dar iată că iarăși au votat satele, iarăși suburbiile ne hotărăsc soarta…”, a explicat analistul comportamentul socialiștilor în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Victor Ciobanu a mai menționat că, „socialiștii prin nimic nu se deosebesc de democrați” – „sunt partide fără ideologii”. „Haideți să schimbăm sistemul electoral! De ce?! Ca să ne convină! Aceasta e abordarea lor, metoda lor de a gândi. Împreună, în tandem, la servirea democraților i-au ajutat să introducă acest mixt. Am văzut cooperarea lor. Au cooperat pe foarte multe domenii, socialiștii fiind totuși partenerul inferior al democraților. Acum, normal că trebuie să aibă o retorică revanșardă: „Dacă vom câștiga!” N-o să câștige, cum am zis și sper foarte mult că nu vom ajunge la asemenea situații”, a mai spus Ciobanu.

„Cred că, după alegerile parlamentare, dreapta pro-europeană, care a câștigat în Chișinău, dar trebuie să menționăm partidul domnului Usatîi în Bălți cu o victorie chiar zdrobitoare. În ambele orașe a fost, de fapt, o lovitură zdrobitoare acestui regim, acestui tandem dintre PD-PSRM”, a concluzionat analistul.

Președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, care a participat la aceeași emisiune prin legătură directă de la Moscova, a menționat că dacă va fi creat un bloc centru-dreapta – Platforma DA, PAS și PLDM, „pe centru-stânga eu rămân orfan”. „Vladimir Nicolaevici (n.r. Voronin) ce o să facă până în toamnă eu nu știu. Cu Dodon e clar. Eu o să merg înainte fără geopolitică, chiar dacă tot timpul am fost acuzat că sunt un proiect al cuiva, împotriva cetățenilor, împotriva vectorului pro-european. Lasă să se lămurească acele trei partide cu PD, cu Plahotniuc, dar Dodon eu mi-l las mie în exclusivitate. Eu, în primul rând, l-am făcut (n.r. președinte), am o responsabilitate față de cetățeni pentru turul doi al alegerilor prezidențiale și Dodon trebuie să-l întorc la locul lui”, a declarat liderul PN, precizând că pentru el este important ca Igor Dodon „să răspundă în fața cetățenilor pentru toate măgăriile pe care le-a făcut împreună cu PD-ul”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...