/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Autoritățile analizează introducerea pe scară largă a monitorizării deținuților cu ajutorul brățărilor GPS

missing
08 iunie 2018, ora 16:31

„Utilizând sisteme GPS/GPRS și aplicând o brățară specială la mână sau piciorul persoanei monitorizate, acesteia îi pot fi stabilite zone permise pentru deplasare, perioade de timp în care îi este interzisă părăsirea domiciliului, apropierea de domiciliul victimei, interdicții de a vizita locuri de agrement ș.a. Aplicarea brățării se efectuează la dispunerea instanței de judecată și opțional, la solicitarea procurorilor”, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului Justiției.

Ca și argumente pentru utilizarea pe scară largă a unor astfel de brățări o constituie costurile reduse suportate de stat, precum și certitudinea că persoana monitorizată este localizată iar în caz de necesitate poate fi adusă forțat.  Potrivit datelor, costul de întreținere al unui deținut se ridică astăzi la 242 de lei pe zi, în timp ce monitorizarea unui infractor cu ajutorul brățării GPS ar costa aproximativ opt de lei pe zi. De asemenea, prin monitorizare electronică se oferă posibilitatea persoanelor supravegheate să-și continue studiile, să-și păstreze locul de muncă, să-și întrețină copiii și să se afle în cercul familiei.

Costul unei asemenea „bijuterii” polițienești este de aproximativ 1700 de lei. Fluxul persoanelor în sistemul probațiunii în anul trecut a fost de 20 mii persoane, iar monitorizate electronic au fost 50 dintre acestea. În anul curent, brățări electronice au fost aplicate pentru 59 persoane.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram