13:16:32 29.03.2024
Stiri

Cine încurajează ALEGEREA Maiei Sandu în fruntea Executivului

Politică 24.07.2015 16:38 Vizualizări3061 Autor: Ziarul National
Cine încurajează ALEGEREA Maiei Sandu în fruntea Executivului


Candidatura Partidului Liberal Democrat la funcţia de prim-ministru, Maia Sandu, este susţinută de mai multe organizaţii şi platforme ale societăţii civile.

Reprezentanţii ONG-urilor au declarat, într-o conferinţă de presă, că alianţa de guvernare nou-creată ar trebui să promoveze cât mai multe femei în Guvern, acestea fiind mai integre decât bărbaţii, conform unor analize a candidaţilor pe listele de partid.

Societatea civilă cere ca politicienii care negociază crearea unui nou Guvern să asigure funcţionalitatea tuturor instituţiilor statului, iar angajamentele să fie asumate şi respectate. Antoniţa Fonari, vicepreşedinte al Consiliului Naţional pentru Participare, spune că Maia Sandu este candidatura potrivită pentru funcţia de premier şi că viitorul Cabinet trebuie să fie format din cât mai multe femei, chiar şi pentru faptul că în ţările conduse de femei fenomenul corupţiei este mult mai redus sau chiar aproape lipsă.

Valentina Bodrug-Lungu, preşedinta Platformei pentru egalitate de gen, a spus că promovarea egalităţii gender nu este un moft al societăţii civile, ci un imperativ al dezvoltării societăţii. Politicienii trebuie să înţeleagă că o putere are caracter legitim dacă reprezintă ambele genuri, însă în Moldova pot fi numărate pe degete femeile din Parlament, din Guvern şi din administraţia publică locală. Politicienii au acum şansa dovadă de poziţie civică şi să numească premier o femeie, dar şi cât mai mulţi miniştri de gen feminin.

Andrei Brighidin, de la Fundaţia Est Europeană, susține că în primele 100 de zile noua alianţă trebuie să adopte mai multe iniţiative asupra cărora societatea civilă a insistat de mai mulţi ani, cum ar fi un regulament de aplicare a Legii 2%. O altă prioritate este asigurarea reprezentării femeilor la guvernare, dar şi asigurarea transparenţei instituţiilor media.

Mai multe citiți pe radiochisinau.md.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md