/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Escrocii vând „testele de BAC” contra a 500 - 1500 de lei. Reporterul TV8 a intrat în contact cu vânzătorii

missing
07 iunie 2018, ora 19:16

Pretinșii vânzători de subiecte de Bacalaureat folosesc modalități tot mai sofisticate pentru a-i atrage în cursă pe liceeni în prag de examen. O pagină web, de exemplu, conține informații amănunțite despre examenele disponibile, termenele de livrare și modalitatea de plată. În schimbul a 1550 de lei, persoanele implicate promit că vor trimite testul nerezolvat, prin poșta electronică, cu 2 zile înainte de probă. I-am contactat, sub acoperire, și am încercat să cerem garanții că, totuși, vom primi subiectele reale. Ni s-a răspuns că clienții obișnuiți sunt prietenii celor care deja au folosit aceste servicii, iar oferirea de garanții în plus ar putea isca un scandal. Nu ni s-a răspuns în conversație de unde vor face rost de subiecte, dar pe pagina web se menționează că cei care distribuie subiectele contra cost sunt „oameni buni”.

Pagina web a fost înregistrată pe data de 5 mai anul curent, iar pentru a se securiza, presupușii vânzători au folosit serviciile unei companii care se ocupă de înregistrarea domainelor, cu sediul în Panama. Aceeași pagină web a fost promovată în diferite grupuri pe Odnoklasniki.

Anunțuri similare au fost postate și pe alte rețele sociale. În grupuri special create pentru pregătirea elevilor de examene, chiar administratorul grupului, a fost cel care a încercat să vândă cu 500 de lei un test de Bacalaureat, folosind un cont fals.

Reprezentanții Ministerului Educației spun că au sesizat poliția în privința acestor cazuri, pe care le califică drept escrocherii, și asigură că scurgeri de informații în privința subiectelor de examen nu pot avea loc.

„Noi am luat toate măsurile necesare pentru a preîntâmpina și a evita orice scurgere de informație, de aceea considerăm că toate aceste anunțuri care apar pe diferite rețele de socializare sunt nimic altceva decât niște tentative de escrocherie, pe care noi le condamnăm vehement și despre care noi am informat organele abilitate”, a comentat Ion Mischevca, purtător de cuvânt al Ministerului Educației.

Ministerul Educației mai susține că, deși anunțuri cu vânzarea examenelor de Bacalaureat au apărut cu mai mult timp în urmă, prima probă de examen, care a avut loc marți, a decurs fără incidente de fraudare: „Faptul că unii încearcă să-și mușamalizeze mai bine tentativele de escrocherie nu înseamnă că le va și reuși”.

Reprezentanții Inspectoratului General de Poliție spun că au fost deja sesizați și lucrează la identificarea vânzătorilor.

„În adresa INI au parvenit acest demers de la Ministerul Educației și Poliția la moment investighează cazul pentru a identifica toate persoanele implicate”, susține Diana Sochircă, ofițer de presă al Inspectoratului Național de Investigații.

Anul trecut, o persoană a fost amendată pentru tentativa de a vinde examenul de Bacalaureat, care se adeverise a fi o schemă de escrocherie.

Amenzile pentru publicarea pe Internet a subiectelor examenului de Bacalaureat pot ajunge și până la 7.000 de lei pentru persoane fizice și până la 20.000 de lei pentru persoanele juridice. Elevii sunt atenționați să nu cadă în plasa escrocilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram