/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

A coborât două poziții. Locul Moldovei în clasamentul „Indicele global al păcii”

missing
06 iunie 2018, ora 18:55

România s-a situat pe locul 24 mult mai sus decât Moldova, în timp ce Ucraina este pe poziția 152, practic la coada clasamentului, iar Federația Rusă pe 154.

Indicele rezultă din 23 de indicatori, care iau în considerare atât conflictele pe plan intern (indicatori, cum ar fi rata de crime comise, nivelul la infracţiuni în societate), cât şi extern (numărul de conflicte externe, rolul lor şi durata). Pentru fiecare indicatori o ţară poate obţine cel mult cinci puncte, dar cu cât mai puţine puncte obţine o ţară, cu atât aceasta este considerată mai paşnică. Deci Moldova a obţinut doar 1,309 puncte în militarism, 1,805 puncte în conflicte armate interne şi externe şi 2,404 puncte la siguranţa publică. Indicele total constituie 1,939.

Cea mai pacifistă este considerată este Islanda, care conduce clasamentul “Indicele global al păcii” din anul 2008. Aceasta este urmată de Noua Zeelandă, Austria, Portugalia, Danemarca, Canada, Republica Cehă, Singapore, Japonia și Irlanda. La sfîrşitul clasamentului s-au poziţionat Siria, Afganistan şi Sudanul de Sud.

Potrivit autorilor studiului, timp de un an la nivel mondial indicele de pace a scăzut cu 0,27% din cauza scăderii nivelului de securitate publică în 92 de țări din lume incluse în rating. În același timp, se remarcă faptul că 71 de țări și-au îmbunătățit performanțele. „Patru zone cele mai pașnice: Europa, America de Nord, regiunea Asia-Pacific și America de Sud – au înregistrat o scădere a nivelului de pace”, notează autorii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram