01:30:41 20.04.2024
Stiri

REVOLTĂTOR // Un vicepremier ungar vorbește despre R. Moldova cu tezele Moscovei: „Românii care trăiesc pe teritoriul R. Moldova nu vor să se unească cu România”

Știri 06.06.2018 17:55 Vizualizări3620 Autor: Ziarul National
REVOLTĂTOR // Un vicepremier ungar vorbește despre R. Moldova cu tezele Moscovei: „Românii care trăiesc pe teritoriul R. Moldova nu vor să se unească cu România”


Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjén, a făcut declarații scandaloase, pe 4 iunie curent, în cadrul unei emisiuni difuzate de televiziunea ungară ECHO TV, afirmând că Adunarea Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 2018 „nu a fost legitimă”, iar România a fost înfrântă atunci când nu a putut „anexa” Basarabia”.

„Noi trebuie să purtăm doliu după Trianon, trebuie să fim mândri că am supravieţuit şi trebuie să prezentăm dreptatea istorică. Este important să subliniem că niciun stat succesor nu are prea multe motive pentru a sărbători. Neluând în considerare faptul că Adunarea Naţională de la Alba Iulia nu a fost legitimă din punctul de vedere juridic, cea mai “tare” chestiune o reprezintă România, deoarece în zilele noastre în conştiinţa naţională a românilor nu Transilvania este problema principală, ci faptul că români care trăiesc pe teritoriul Republicii Moldova, în Basarabia, pe teritoriul delimitat de Prut, Nistru şi de Delta Dunării nu vor să se unească cu România. Din cauza faptului că Republica Moldova nu a fost anexată de România, această ţară a suferit prima mare înfrângere în istoria sa, ceea ce românii nu pot accepta niciodată. A doua chestiune este posibila separare a Munteniei de Moldova, ceea ce este o teamă permanentă în conştiinţa naţională a românilor şi pentru politicienii români”, a declarat vicepremierul maghiar la acea emisiune.

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, consideră „inacceptabile” declarațiile oficialului din Ungaria și i-a adresat o întrebare parlamentară domnului Teodor-Viorel Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe de la București, vizavi de afirmațiile vicepremierului Republicii Ungaria, Zsolt Semjén.

„Vicepremierul Republicii Ungaria, vorbind în calitatea sa oficială, a acreditat public ideile false, cu un enorm potențial provocator, cum că:

1.Adunarea Națională de la Alba Iulia, care a decis la 1 decembrie 1918 Unirea cu România, ar fi fost nelegitimă;

2.România ar fi înfrântă că nu ar fi ”anexat” Republica Moldova;

3.Românii ar avea teama permanentă a unei separări posibile a Munteniei de Moldova.

În mod evident, aceste declarații inacceptabile și idei false contravin literei și spiritului acordurilor și tratatelor bilaterale dintre România și Republica Ungară, ca și celor ale instrumentelor juridice europene și interanaționale care definesc raporturile dintre state”, susține Codreanu.

Având în vedere această situație, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării îl roagă pe ministrul Meleșcanu să-i comunice cum califică Ministerul Afacerilor Externe (MAE) declarațiile publice ale vicepremierului Republicii Ungare Zsolt Semjén, dacă MAE consideră necesar să aibă o reacție publică în legătură cu declarațiile respective inacceptabile ale vicepremierului Republicii Ungare și ideile false vehiculate public de acesta și care este, în cazul unui răspuns pozitiv, această reacție.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md