22:13:48 19.04.2024
Stiri

Guvernul răspunde PUNCTUAL protestatarilor din PMAN și le cere să aibă o atitudine constructivă, nu „ULTIMATIVĂ”

Economie 06.06.2018 17:40 Vizualizări1980 Autor: Ziarul National
Guvernul răspunde PUNCTUAL protestatarilor din PMAN și le cere să aibă o atitudine constructivă, nu „ULTIMATIVĂ”


După ce șoferii protestatari au trimis astăzi o petiție autorităților, Guvernul anunță că a recepționat revendicările ce se referă la micșorarea prețurilor la carburanți, dar răspunde că nu are nicio atribuție la formarea prețurilor. De asemenea, Executivul solicită grupului de protestatari să aibă o atitudine „constructivă, nu ultimativă”.

„Tentativa de a bloca străzile din Chișinău afectează nejustificat locuitorii capitalei. Guvernul consideră că această atitudine este una nepotrivită, în condițiile în care instituțiile statului și-au arătat deschiderea pentru comunicare și identificarea soluțiilor”, se arată într-un comunicat de presă al instituției conduse de Pavel Filip.

Vedeți mai jos răspunsul Guvernului pentru protestatari:

1.Guvernul nu are atribuții la formarea prețurilor la carburanți. Aceasta este prerogativa ANRE. Săptămâna trecută, premierul a cerut Agenției precizări privind majorarea prețurilor la carburanți și examinarea posibilității de suspendare a deciziei de majorare, menționând importanța unei analize temeinice, care să conțină argumente clare, comunicate public și transparent. Ieri, prim-ministrul a cerut Ministerului Economiei și Infrastructurii să facă o analiză a cadrului legal și, dacă este necesară modificarea acestuia, să intervină.

2.Metodologia de formare a prețurilor la carburanți este publică. Totodată, ieri prim-ministrul a cerut autorităților competente mai multă transparență și claritate în acest sens, astfel încât să nu existe marjă de interpretare, iar fiecare cetățean să aibă acces la metodologia de calcul.

3.În privința sancționării unui participant la protest, ieri premierul a precizat că libertatea de exprimare a cetățenilor trebuie respectată și a cerut Ministerului Afacerilor Interne examinarea cazului. MAI a anunțat deja că a inițiat o anchetă internă pe acest caz.

4.În ceea ce privește calitatea carburanților, chiar ieri Guvernul a aprobat modificări la Legea produselor petroliere, în urma cărora parametrii de calitate ai benzinei și motorinei, atât la importul, cât și la comercializarea acestor produse la stațiile PECO, vor fi măsurați potrivit cerințelor europene. Totodată, monitorizarea calității carburanților va fi efectuată de către organismele acreditate, care ulterior vor prezenta datele respective ministerului Economiei și Infrastructurii și Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.

Totodată, Executivul încurajează conducerea ANRE să aibă o comunicare cât mai deschisă și clară la acest subiect atât cu grupul de protestatari, cât și cu populația și să prezinte argumente clare care stau la baza formării noilor prețuri”.

Amintim că zeci de șoferi s-au adunat și astăzi în centrul Chișinăului pentru a protesta repetat împotriva majorării prețurilor la carburanți. Aceștia au întocmit o petiție pe care au expediat-o autorităților, cerând coborârea prețurilor la benzină și motorină „până la 14-15 lei”, prezentarea metodologiei de formare a prețurilor și monitorizarea calității carburanților care „este la pământ”, dar trebuie să fie la standarde internaționale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md