La începutul acestui an, Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule, organizaţie ce reglementează piaţa asigurărilor auto, urma să depună 4,2 milioane de euro în conturile băncii centrale din Bruxelles, acolo unde se află oficiul central al Consiliului Birourilor Carte Verde, din care Moldova face parte începând cu anul 2001. Banii sunt necesari pentru a garanta posibilitatea de plată a daunelor în caz de implicare a maşinilor asigurate în ţara noastră în accidente pe teritoriul Uniunii Europene. Resursele financiare nu au fost depuse, iar instituţia de la Chişinău negociază o amânare a plăţii, motivând că nu are banii. Şi asta pentru că din ianuarie 2015, până în prezent, de pe conturile bancare ale BNAA ar fi fost delapidate milioane de lei, spune Vasile Tarnovschi, avocatul Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule. 

Printr-o altă tranzacţie, Biroului i s-a restricţionat accesul la 37 milioane de lei, echivalentul a aproape două milioane de euro, bani care au fost depuşi la una dintre băncile comerciale din ţară. Potrivit clauzelor contractuale, dacă biroul va solicita suma înainte de 2018, va plăti o penalitate de 15% din valoarea depozitului. 

Tranzacţiile au avut loc fără semnătura noului director executiv al BNAA, Mihai Manoli, ales în această funcţie pe 13 ianuarie. Asta deşi Manoli afirmă că imediat după numirea sa, a înştiinţat băncile despre această schimbare şi a solicitat ca fără acceptul său, să nu fie efectuate operaţiuni cu banii Biroului. Potrivit lui Manole, cel puţin două bănci nu au ţinut cont de asta şi au efectuat tranzacţii pe documente figurând semnătura predecesorului său, Oleksandr Pinciuk şi a fostei contabile Silviana Ceban, care ar fi fost angajată de Pinciuk pe vreme când acesta nu mai ocupa funcţia de director executiv. 

Fostul director executiv al BNAA, Oleksandr Pinciuk, nu a fost de găsit pentru a comenta acuzaţiile lansate la adresa sa. În schimb, fosta contabilă Silviana Ceban, care figurează în actele bancare în baza cărora au avut loc operaţiunile frauduloase, neagă că ar fi fost implicată în acele tranzacţii.

Noua conducere a BNAA afirmă că timp de două luni a avut mâinile legate din cauza unei decizii a Judecătoriei Centru din capitală, care i-a blocat activitatea. În instanţă au mers, cu demersuri separate, trei companii de asigurări care au avut aceeaşi solicitare - de a suspenda activitatea noii conduceri. Curios este faptul că din trei cereri identice, instanţa le-a respins pe două, dar a acceptat-o pe a treia. 

În condiţiile în care doi judecători, Ştefan Niţă şi Daria Şuşchevici, au considerat solicitările asigurătorilor neîntemeiate şi le-au respins, iar un al treilea, Adela Andronic, a decis să le dea curs, am încercat să obţinem un comentariu de la magistrată, pentru a preciza motivele care au stat la baza hotărârii sale. Timp de mai multe zile, însă, judecătoarea nu a fost de găsit. 

Decizia Adelei Andronic a fost casată la sfârşitul săptămânii trecute de către magistraţii Curţii de Apel, ceea ce, îi va permite directorului executiv să facă demersurile necesare pentru a investiga tranzacţiile efectuate fără acordul său. Însă, pentru a elimina riscul ca Moldova să fie exclusă din sistemul de asigurare carte verde, este necesară recuperarea banilor, iar în acest sens ar trebui să se implice instituţiile de drept, spune Manole. 

Conducerea BNAA spune că a sesizat Banca Naţională, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie privind tranzacţiile dubioase efectuate cu banii de pe conturile Biroului. Reprezentanţii BNM şi CNPF afirmă că documentează acest caz. În schimb, serviciul de presă al Procuraturii Generale a refuzat să spună dacă investighează sau nu plângerile BNAA-ului, iar reprezentanţii CNA afirmă că nu au recepţionat o astfel de sesizare. Precizăm că anul trecut în Moldova au fost vândute poliţe de asigurare Carte Verde, în valoare de aproximativ 263 de milioane de lei, echivalentul a peste 13 milioane de euro. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.