(foto) Expoziții de fotografii și vizitarea obiectivelor turistice. Stânga Nistrului a găzduit festivalul „Paromul cultural Rașcov – Vadul-Rașcov”

1 (127)

Colective artistice și meșteșugari din 15 sate de pe ambele maluri, situate la poalele stâncilor nistrene, s-au întâlnit sâmbătă, la Rașcov din stânga Nistrului la Festivalul „Paromul cultural Rașcov – Vadul-Rașcov”. În cadrul Festivalului au fost organizate expoziții de fotografii și lucrări manuale confecționate de meșteșugari, dar și excursii la obiectivele turistice din localitate.

Sărbătorile au căpătat  cu totul o altă amploare pentru locuitorii satului Rașcov din stânga Nistrului, după ce casa de cultură din localitate a fost renovată. Uniunea Europeană a oferit peste 244 mii de euro pentru renovarea instituției, iar Ambasada Poloniei – 30 de mii de euro. Edificiul de peste 50 de ani găzduiește acum evenimente culturale de amploare, precum e festivalul „Paromul cultural Rașcov – Vadul-Rașcov”.

1 (77)

„Acum, satul Rașcov are posibilitatea să găzduiască evenimente de diferit format, iar faptul că aici se pot întâlni locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului bucură și mai mult”, a spus Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova,Bartłomiej Zdaniuk.

Satul are mai multe atracții turistice: izvorul „Paniska Krîniţa”, stânca roșie și un cimitir evreiesc care are peste trei sute de ani. În sat funcționează o biserică ortodoxă şi una catolică, construite în secolul al XVII-lea. Tot aici s-au păstrat ruinele bisericii ortodoxe „Pocrovskaia”, care datează cu anul 1740 și ruinele unei sinagogi, construită în mijlocul secolului al XVIII-lea.

Sâmbătă, 9 iunie, va avea loc al doilea festival cu același generic și aceleași activități în satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești. Evenimentele sunt organizate în cadrul proiectului „Comorile stâncilor nistrene”, realizat de AO „Casa de acasă” din comuna Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, în parteneriat cu grupul de inițiativă din satul Rașcov, stânga Nistrului.

1 (122)

1 (127)

1 (192)

1 (224)

Acesta e unul din 30 de parteneriate, finanțate de UE prin intermediul programului de consolidare a încrederii, scopul cărora este de a spori relațiile de colaborare între cele două maluri ale râului Nistru.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente