Poporul gândește // „Urmărește trei posturi de televiziune și trage concluzia”

Al doilea avocat al campaniei „Poporul gândește” este Nicolae Vrednic, locuitor al comunei Trușeni, mun. Chișinău. Demult a atins vârsta de pensionare și a decis să participe în cadrul campaniei pentru că „fiecare își are rostul în societate”. „Este timp pentru a strica pietre, dar vine și timpul când trebuie să le lași în pace”, povestește nea Nicu, așa cum îi place să i se spună.

Ca orice locuitor al Trușeniului, Nicolae Vrednic are și el în grădină câțiva copaci de cireșe. Când s-au copt primele cireșe, a obținut aproape 800 de lei, un venit important pentru familie. În ziua când l-am vizitat, trebăluia în grădină.

„Atât timp cât un om poate aduce folos unei societăți, poate să lucreze. Dar dacă este depășit, este timpul să se odihnească.”

Bărbatul are mulți ani munciți la Ministerul Mediului, a fost director de școli, profesor de limbă română, iar pensia este de trei mii de lei – prea mică. Pensionarul se arată indignat pentru că a auzit de la un cetățean că are o pensie de șase mii de lei și că a muncit șofer de autobuz.

Șef „pe propagandă”

Nicolae Vrednic a fost șef în domeniul propagandei într-o instituție de stat în perioada Uniunii Sovietice.  Potrivit acestuia, propaganda nu avea atunci o conotație negativă. „Am organizat concerte, festivaluri locale. Pe lângă asta, era învățământul politic. Așa erau timpurile de atunci. Toți când aud de cuvântul „propagandă”, îți sar în cap și încearcă să-ți smulgă ultimele firicele de păr. În cazul de față, e vorba de mine și firele de păr pe care aproape nu le am”, glumește bătrânul.

Cu toate acestea, Nicolae se declară român. „Noi trebuie să înțelegem că, fără o explicație intensă a necesității păstrării istoricului, a promovării valorilor naționale române, acest popor nu va avea viitor. Dacă nu vom înțelege acest lucru și nu vom propaga aceste valori, atunci ne-am pierdut ca națiune”, povestește Vrednic.

Explică-i omului cu pensie mică cum să voteze corect atunci când politicienii promit ajutoare, pensii

„Ce fac unii politicieni la televiziunile pe care le dețin este propagandă în sensul rău al cuvântului”, crede Nicolae Vrednic și este convins că cea mai bună metodă pentru a ne informa corect este următoarea: „urmărește o televiziune, apoi a doua și a treia și apoi trage concluzia. Cântărește și chibzuiește”.

Potrivit avocatului campaniei, atunci când omul stă cu gândul la cum să facă niște parale ca să supraviețuiască și să nu se împotmolească în datorii, lui nu-i arde de propagandă. „Omul este obsedat de o idee de supraviețuire cu pensia mică. De exemplu, avem un vecin cu ictus cerebral. Are o pensie de 274 de lei. Explică-i omului cum să voteze corect atunci când un politician îi promite pensie, ajutoare și altele.”

Campania „Poporul gândește” are ca scop combaterea manipulării prin comunicarea de la om și este destinat pentru persoanele în vârstă de pensionare. 

Persoanele interesate de a participa în această campanie sau care doresc să ne sugereze candidați potriviți, ne pot scrie pe mailul [email protected] sau ne pot apela la numărul de telefon +373 78202961.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.