Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Elena Udrea a fost condamnată…

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare cu executare

Ministrul român al Turismului, Elena Udrea, vorbește în fața unei comisii parlamentare la Palatul Parlamentului României la București, România, 20 august 2009. REUTERS / Bogdan Cristel / Dosar foto

Magistraţii instanţei supreme au condamnat-o, astăzi, 5 iunie, pe Elena Udrea, fostă ministră a Dezvoltării la 6 ani de închisoare, în dosarul „Gala Bute”. Decizia este definitivă, anunță Mediafax.ro. Totodată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis încasarea de la fosta ministră a 900 de mii de euro primiți ca șpagă de la doi oameni de afaceri, dar și peste 8 milioane de lei, cu titlu de despăgubiri civile către Autoritatea Națională pentru Turism. Elena Udrea se află în prezent în Costa Rica.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis să menţină pedeapsa primită în primă instanţă şi să o condamne definitiv pe Elena Udrea, aflată în prezent în Costa Rica, la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, iar Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. Tudor Breazu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită.

Dragoş Botoroagă, administratorul unei firme, la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul secretar general în Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

În acelaşi dosar, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

ÎCCJ a decis totodată confiscarea a aproape un milion de lei, bani care ar fi fost primiți ca șpagă de Elena Udrea. Fostul ministru trebuie sa restituie către doi oameni de afaceri, Corin Boian și Adrian Gardean, suma de 900 000 de euro, bani care ar fi fost dați ca șpagă într-o geantă, în Ministerul Dezvoltarii. Elena Udrea trebuie să mai achite suma de 8 116 800 lei (n.r.: lei românești) cu titlu de despăgubiri civile către Autoritatea Națională pentru Turism.

Elena Udrea a vândut acțiuni în valoare de 500 000 de euro înainte de sentința în dosarul „Gala Bute”

Elena Udrea s-a retras din acționariatul companiei Tim Rail Cargo, un operator feroviar privat, scrie profit.ro. Fosta ministră controla 25% din titluri.

Elena Udrea a vândut toate acțiunile către Ioan Valeriu Trică, fost director general CFR SA. A primit în schimbul pachetului de acțiuni 500 000 de euro și a cerut în același timp să-i fie rambursate și creditele de 526 733 lei (n.r. lei românești) și 60 000 euro acordate anterior societății. Ioan Valeriu Trică deține acum 50% din compania Tim Rail Cargo.

De ce a fost condamnata Udrea

Dosarul „Gala Bute” a ajuns la Înalta Curte în aprilie 2015, faptele fiind de luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală și spălare de bani, scrie Ziare.com. În esență, cazul a privit modul în care Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a plătit servicii de promovare a României cu ocazia organizării Galei Internaționale de Box profesionist. În timpul anchetei au fost descoperite și alte fapte de corupție.

Elena Udrea a fost gasita vinovată pentru trei infracțiuni de luare de mită (pentru fiecare infracțiune a primit câte 4 ani, 5 ani și 6 ani) și pentru o infracțiune de abuz în serviciu (pentru care a fost condamnată la 6 ani). Fosta ministră a fost achitată pentru infracțiunea de tentativă de deturnare de fonduri europene.

 

Foto: Ministrul român al Turismului, Elena Udrea, vorbește în fața unei comisii parlamentare la 
Palatul Parlamentului României la București, România, 20 august 2009. REUTERS/Bogdan Cristel