Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum arată casa și cu…

Cum arată casa și cu ce avere vine Andrei Năstase la primărie

Colaj: ZdG

Andrei Năstase, noul primar ales al municipiului Chişinău, locuiește într-un imobil de lux din or. Codru, mun. Chișinău. Oficial, conform actelor cadastrale, imobilul aparţine mamei sale pensionare. Politicianul spune că a înscris casa pe numele mamei sale pentru a se proteja de „regimul” cu care luptă. Potrivit declarației de avere depusă recent la Comisia Electorală Centrală (CEC), Năstase declară că, în 2017, nu a obţinut niciun venit din activitatea profesională. În schimb, acesta a obţinut 35 de mii de euro din vânzarea unui automobil, iar soţia şi copiii săi, care locuiesc în Germania, au adunat, în 2017, alte 77 de mii de euro din salariu și indemnizații. 

Andrei Năstase s-a lansat, oficial, în politică pe 13 decembrie 2015 odată cu alegerea sa în funcţia de preşedinte al Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” (PPDA), apărut în aceeaşi zi prin preluarea şi redenumirea Partidului Forţa Poporului. La noul partid au aderat majoritatea liderilor Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, apărută cu un an mai devreme, în februarie 2015. Platforma Civică şi, mai târziu, partidul condus de Năstase a organizat mai multe proteste antiguvernamentale la Chişinău în perioada anilor 2015—2016.

Citiți și: Oficial! Andrei Năstase a obținut cele mai multe voturi în turul doi al alegerilor locale din municipiul Chișinău
(video) Primele declarații ale lui Andrei Năstase în calitate de primar ales al municipiului Chișinău

Până a intra în politică, Năstase, care este jurist de profesie, a fost procuror, până în 2000, apoi vicedirector la Air Moldova. În 2002 a devenit avocat, meserie practicată până la implicarea sa în politică. Năstase a fost unul dintre avocaţii oamenilor de afaceri Viorel şi Victor Ţopa, condamnaţi la închisoare în R. Moldova, dar care s-au refugiat în Germania. Victor Ţopa, proprietarul postului Jurnal TV, este şi naşul de cununie al lui Andrei Năstase. „Da, sunt finul lui Victor Ţopa. L-am cunoscut în 1998, iar în 1999 mi-a devenit naş de cununie. De atunci, suntem într-o relaţie foarte bună. Nu sunt însă dependent de el nici de altcineva. Mă ghidez de propriile principii. Victor şi Viorel Ţopa sunt însă doar victime ale regimului şi nu sunt nici pe departe oamenii pe care-i prezintă o parte din presă”, declara anterior Andrei Năstase pentru ZdG.

Citiți și: Promisiunile și planurile lui Năstase din fruntea Primăriei, enunțate într-un interviu pentru ZdG

Cele „10 case” ale lui Năstase

Noul primar ales, Andrei Năstase, locuieşte într-un imobil din orașul Codru, din componența municipiului Chişinău. Oficial, conform datelor cadastrale, imobilul valorează 2,23 milioane de lei şi are o suprafaţă de 156 m.p., fiind dată în exploatare în 2014. Casa este însă înregistrată pe numele mamei sale, Anna, de 79 de ani, care locuieşte în satul ei de baştină, Mândreşti, Teleneşti.

Casa în care locuiește Andrei Năsatse se află în suburbia Codru a mun. Chișinău și a fost dată în exploatare în iunie 2014

„Când am început să-mi construiesc casa, era o perioadă foarte tulbure, când m-am luat la luptă cu acest regim care, pe de o parte, îşi zicea pro-european, iar pe de altă parte, jefuia oamenii, îi deposeda de afaceri. Atunci am zis că, dacă ies în spaţiul public şi mă bat cu ei, atunci trebuie să mă protejez. N-am făcut nimic altceva decât să mă protejez şi mi-am protejat ceea ce aveam mai scump – casa familiei mele. Eu ţin foarte mult la casa părintească, la casa familiei pe care eu împreună cu soţia şi cu copiii mei am reuşit s-o avem. Dacă aş fi fost un angajat la stat, dacă aş fi trăit din banii primiţi de la stat, ar fi trebuit să dau socoteală – ce fac cu casa mea, cu banii mei. Dar atâta timp cât eu mi-am adus banii acasă, toţi banii pe care i-am făcut în străinătate, nu i-am dus în offshore-uri, şi după 12 ani de trăit într-un cămin studenţesc era absolut firesc să pot să am o casă, o masă, un loc în care să pot trăi cu familia mea”, explică Năstase de ce a înscris casa pe numele mamei sale pensionare.

Casa lui Năstase din s. Mândreşti, Teleneşti, donată de mama sa

Deşi în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate depusă în 2016 la Comisia Electorală Centrală (CEC) liderul PPDA indica 10 construcţii la categoria „case de locuit”, informaţie intens mediatizată la instituţiile de presă afiliate Partidului Democrat din Moldova (detalii AICI și AICI), în realitate, Năstase este proprietarul sau co-proprietarul a doar 3 case, celelalte 7 fiind construcţii accesorii şi anexe. Astfel, pe lângă casa de la Codru, în care locuieşte, Năstase este şi proprietarul casei părinteşti de la Mândreşti, care i-a fost lăsată drept moştenire cu toate anexele sale.

Casa care aparține familiei Năstase din s. Bâc, com. Bubuieci, donată de soacra noului primar ales

De asemenea, familia lui Năstase a primit drept moştenire și 2/3 din casa părinţilor soţiei sale, din Bubuieci, mun. Chişinău. Alături, pe aceeaşi stradă, soţii Năstase mai deţin două terenuri pentru construcţii: unul de 25 de ari, cumpărat în 2010 de la mama soţiei politicianului, şi altul cu suprafaţa de 14 ari. Soţii Andrei şi Angela Năstase au în proprietate şi un apartament de 32 m.p. în sectorul Botanica, dar şi două terenuri extravilane la Durleşti, mun. Chişinău.

Veniturile familiei Năstase în 2017

Conform declaraţiei de avere şi interese personale depusă la CEC pe 3 aprilie 2018, Andrei Năstase nu a avut niciun venit de la locul de muncă în 2017, acesta declarând anterior că, odată cu intrarea în politică, şi-a suspendat licenţa de avocat. În schimb, Năstase declară că a obţinut 35 de mii de euro din vânzarea unui Mercedes pe care-l avea în proprietate. Totodată, soţia acestuia, Angela, care locuieşte împreună cu copiii familiei Năstase în Germania, a avut, în 2017, un venit anual de 63 584 de euro de la o companie germană. De asemenea, în bugetul familiei Năstase au mai intrat 14 mii de euro sub formă de indemnizaţii pentru copiii minori. Andrei Năstase deţine un automobil Nissan Maxima, fabricat în 2004, valoarea declarată a căruia este de 10 mii de euro.

„Toată avuţia mea este una pe care am căpătat-o pe căi licite, muncind în R. Moldova şi în străinătate astfel încât să nu am de dat socoteală absolut nimănui. N-am lucrat la stat, n-am lucrat în administraţia publică locală sau centrală, nu am avut banul public la discreţia mea. Dimpotrivă, am lucrat de dimineaţă până seara apărând drepturile omului acasă şi în străinătate”, a declarat Năstase pentru ZdG la începutul acestei campanii electorale.

Candidatul comun al Platformei DA, PAS și PLDM, Andrei Năstase, a acumulat majoritatea voturilor în turul doi de scrutin al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău, care au avut loc duminică, 3 iunie. După numărarea tuturor buletinelor de vot, Andrei Năstase a acumulat 52,57% din sufragii, iar Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor, a adunat 47,43%.

Citiți și: