15:48:00 29.03.2024
Stiri

„Promo-LEX”: La un pas de BĂTAIE în secția de vot

Politică 03.06.2018 20:48 Vizualizări1587 Autor: Ziarul National
„Promo-LEX”: La un pas de BĂTAIE în secția de vot


Observatorii „Promo-LEX” au notat mai multe încălcări în după-amiaza zilei de astăzi la alegerile din Chișinău, printre care 19 cazuri de deficiențe în listele electorale, 12 cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, numeroase cazuri de sunete la domiciliu cu îndemnul de a merge la vot etc.

La secția de vot nr. 241 din sectorul Râșcani a fost cât pe ce să se producă o bătaie. Doi alegători au rămas indignați că o persoană care anterior închiria la ei apartamentul este înregistrată pe listele electorale și a votat. Unul dintre ei a lovit calculatorul operatorului, iar celălalt a filmat, după care au fost discuții aprinse dintre aceștia și observatori, funcționari electorali. Acest incident a durat 30 de minute, până a venit Poliția și a calmat spiritele.

Totodată, într-o secție de vot de la Botanica un alegător în stare de ebrietate a făcut scandal, după ce s-a înregistrat. Acesta și-a regăsit numele scris pe ultima pagină din listă și i se părea că a fost înregistrat la altă adresă. Alegătorul a utilizat cuvinte necenzurate și a încercat să aplice violență, dar a fost oprit de oameni ledgii.

Vedeți mai jos toate cazurile de deificiențe în listele electorale făcute publice de „Promo-LEX”:

SV 302 Stăuceni. Un alegător și-a schimbat recent domiciliul, nu a fost identificat în listele electorale de bază. Dat fiind faptul că adresa conform actului de identitate corespunde SV, acesta a fost inclus pe listele electorale suplimentare.

SV 155 Centru. Un alegător a depistat că tatăl său decedat din anul 2003 este in listele electorale de bază.

SV 54 Botanica. Absența alegătorului în listele de bază și în SIAS Alegeri, cu toate că datele din buletin erau valabile pentru secția de votare respectivă. Alegătorul a fost introdus în lista suplimentară.

SV 143 Centru. Alegătorul nu s-a regăsit în listele electorale de bază. SIAS Alegeri l-a identificat repartizat la secția de votare în Durlești, pe str. Testemițanu. Persoana locuiește în or. Chișinău pe str. Testemițanu, și mereu a votat în secția de votare respectivă. Cetățeanul nu a locuit niciodată la Durlești. Președintele BESV a contactat CEC și i s-a permis să voteze fiind inclusă în listele electorale suplimentare.

SV 5 Botanica. Un alegător a constatat în baza listelor electorale de bază că la adresa lui mai erau alte 3 persoane înregistrate. Însă în SIAS Alegeri aceste persoane nu erau înregistrate la adresa dată. După ce alegătorul a expus deficiența, membrii BESV au verificat listele și au constatat că a fost comisă o eroare referitor la adresa persoanelor respective.

SV 54 Botanica. Un alegător nu s-a regăsit în listele de bază și nici în SIAS ”Alegeri”. Dat fiind faptul că adresa din buletin demonstra arondarea la secția de votare respectivă, alegătorul a fost inclus pe listele suplimentare.

SV 226 Râșcani. Un alegător a observat pe listele electorale 2 persoane incluse care sunt decedate.

SV 99 Buiucani. Un alegător a identificat că în noul său apartament achiziționat sunt înregistrate 4 persoane străine care, probabil, anterior au locuit acolo. Președintele BESV i-a sugerat alegătorului să apeleze la Agenția Servicii Publice să soluționeze problema.

SV 88 Buiucani. Un alegător a observat câteva persoane înregistrate la domiciliul său, a început să strige, avea pretenții către președintele BESV, care i-a explicat că nu membrii BESV întocmesc listele electorale. Domnul a fost rugat să plece, el a părăsit încăperea, după care s-a întors cu reporterii unui post de televiziune, doamna președintă a oferit interviu explicând situația dată.

SV 278 Vatra. Un alegător, conform listelor de bază este arondat la această secție, însă potrivit SIAS Alegeri figurează cu drept de vot la altă SV. Președintele SV după ce a verificat actele de identitate a permis ca aceștia să voteze.

SV 233 Râșcani. Un alegător a identificat 3 persoane înregistrate la adresa sa de domiciliu. Acesta afirmă că în urmă cu mai mulți ani (9) a procurat acest apartament de la aceste persoane. Alegătorul a depus o contestație.

SV 45 Botanica. Un alegător a depistat fiul decedat din anul 1999 prezent în listele electorale, a fost la secția pașapoarte pentru a rezolva această problemă anterior, însă de fiecare dată figurează fiul pe liste.

SV 103 Buiucani. Un alegător cu domiciliul pe str. Buiucani 6, care este locatar de mulți ani al acestui bloc, a identificat în listele electorale persoane înregistrate pe str Buiucani 16. Acesta a menționat că așa adresă nu există. La adresa respectivă aveau viza de reședință 12 persoane, dintre care 1 votase deja.

SV 3 Botanica. Un alegător a identificat o persoană străină înregistrată la adresa sa de domiciliu. Acesta s-a adresat de mai multe ori la secția de pașapoarte pentru a soluționa această problemă, însă timp de 8 ani, de fiecare dată persoana dată figurează pe listele electorale.

SV 102 Buiucani. Un alegător nu a fost regăsit în SIAS „Alegeri”, cu toate că este înregistrată în listele electorale de bază. SIAS ”Alegeri” indică că alegătorul este arondat la SV de la Spitalul de Urgență (a votat acolo în turul I, dat fiind faptul că era internată). Membrii BESV au contactat CEC și, într-un final, i s-a permis să voteze.

SV 297 Grătiești. Președintele BESV a observat în listele electorale o persoană decedată cu mulți ani în urmă (1963).

SV 302 Stăuceni. Un alegător nu s-a identificat în listele electorale de bază și nici în SIAS „Alegeri”, însă datele din buletinul de identitate confirmă faptul că acesta poate vota la această secție. Alegătorul a votat, fiind inclus pe lista electorală suplimentară.

SV 54 Botanica. Un alegător s-a regăsit în SIAS Alegeri, dar nu și în listele de bază. Recent a achiziționat apartamentul. A fost introdus în lista suplimentară

SV 54 Botanica. Alegător nu s-a regăsit în listele electorale de bază și a fost introdus pe lista suplimentară.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md