FOTO // Hackathonul societății civile la Minsk a început

Hackathon-ul societății civile în Minsk, Republica Belarus, are loc în perioada 1-3 iunie.  Circa 60 de activiști civici din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina, Belarus și din Republica Moldova lucrează la diverse aplicații, care vor rezolva problemele țărilor în care locuiesc.

Pe parcursul celor trei zile, tinerii activiști vor construi aplicații mobile pentru cartografierea problemelor instituțiilor superioare de învățământ și calității drumurilor, vor crea hărți interactive ale spațiilor publice, pentru iluminarea stradală și hărți ale construcțiilor în proces de reparație. Cea mai bună idee va primi suport integral pentru realizarea și lansarea produsului, inclusiv premiul „Tehnologii digitale pentru societatea civilă”.

Organizatorii au ales 20 de idei de instrumente IT. Câte două idei aparțin participanților din Azerbaidjan și Georgia, autorii a trei soluții IT sunt din Armenia și una – din Republica Moldova. Șase proiecte aparțin participanților din Ucraina și Republica Belarus.

Potrivit lui Jim Couzens, șeful Secției Politică, Presă și Informare a Delegației Uniunii Europene în Republica Belarus, scopul proiectului este creșterea suportului societății civile în realizarea reformelor și schimbărilor democratice în țările membre ale Parteneriatului Estic.

„EaP Civil Society Hackathon” face parte din proiectul Uniunii Europene „Mecanismul regional de dezvoltare a societății civile, țărilor membre ale Parteneriatului Estic”. Hackathonul societății civile din țările membre ale Parteneriatului Estic este la a doua ediție.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.