Cine sunt cei 4 elevi din Moldova eliberați la 3 examene de bacalaureat. Ce spun aceștia

collage

Pentru ca să fii scutit de un examen de bacalaureat trebuie să obții loc la o olimpiadă republicană, să fii olimpic sau să susții examenele internaționale la o limbă străină. Patru tineri din Capitală au îndeplinit toate aceste condiții și prin urmare au fost scutiți de trei examene de bacalaureat. În sesiunea din această vară, tinerii urmează să se prezinte doar la proba la limba și literatura română. 

Acum tinerii se visează înmatriculați la universitățile prestigioase din Europa și de peste ocean. Între timp, până nu a început perioada admiterii, elevii se pregătesc intens pentru primul și ultimul examen de bacalaureat pe care urmează să-l susțină. De asemenea, ei exersează pentru următoarele olimpiade internaționale care vor avea loc în această vară.

Cum le-a reușit să îndeplinească visul fiecărui elev în materie de 75% (să fie scutiți cu nota 10 din oficiu la trei discipline) aflați în cele ce urmează.

# Cristian Vişanu

fg

Cristian Vişanu, este elev în clasa a XII-a la Liceul Academiei de Științe din Capitală. El are 10 din oficiu la trei materii. Acum spune că bacalaureatul este floare la ureche dacă înveţi în toţi anii de studii.

„Engleza am început să o învăţ din clasa a cincea. încă în gimnaziu până în clasa a 12. De informatică sunt pasionat ceva timp, iar anul acesta m-am pregătit ceva mai mult şi am ajuns la olimpiada republicană”, spune tânărul.

La matematică Cristian poate uşor concura cu cei mai iluştri matematicieni. Tot pentru locul doi la olimpiada republicană s-a ales cu a treia notă de 10 şi examenul luat la bac. Colegii de clasă spun că îl admiră şi recunosc faptul că uneori se inspiră din exerciţiile gata rezolvate de Cristian. Găsiți la acest link interviul cu Cristian. 

# Sabina Tontici

IMG_2414

Sabina Tontici este elevă în clasa a XII-a la liceul „Orizont” din Chișinău. Datorită nopților petrecute în fața cărților și a efortului depus timp de 12 ani, tânăra urmează să susțină în luna iunie doar un examen de bacalaureat.

„La matematică şi fizică am obţinut locuri premiante la olimpiadele republicane, iar de la examenul la limba străină sunt scutită în baza punctajului acumulat la TOEFL”. Pasiunea pentru științele exacte o are încă din copilărie. „Din clasele primare mi-au plăcut matematica și științele, ceea ce m-a făcut să vreau să le studiez mai aprofundat”.

Sabina este încrezătoare în propriile forte și a recunoscut că nu are emoții în legătură cu examenul pe care trebuie să-l susțină. Ca să treacă cu brio de proba la limbă și literatura română, tânăra rezolvă teste asemănătoare cu cele de la BAC și își dezvoltă gândirea critică. Interviul integral cu Sabina îl găsești aici. 

# Kiril Solovei

9

Kiril Solovei își face studiile la Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău. „Știam despre faptul că dacă participi la olimpiada republicană și iei unul dintre locurile de frunte, ești scutit de la examenul la acel obiect. Am hotărât să particip și, prin urmare, am obținut un loc la matematică”. Cu limba engleză este mult mai simplu, deoarece a devenit deja un trend printre absolvenții claselor a XII-a să susțină TOEFL-ul”, spune tânărul.

Pregătirile pentru o olimpiadă republicană durează mult. „Zece cei mai buni elevi din țară la o anumită disciplină fac ore cu profesori de la universitate. Facem câte șase ore pe zi de chimie, câte trei ore dimineața și trei ore seara. „În asemenea cazuri colectivul este foarte unit și nu suntem într-o situație în care s-ar simți presiune. Există spiritul de competitivitate, dar mereu încercăm să ne ajutăm și ne bucurăm de rezultatele pe care le obțin colegii noștri”.

Cel de-al treilea obiect de la care a fost scutit cu nota 10 este chimia. Mai mult, Kiril a participat la Olimpiada Internațională la Chimie din orașul Minsk, Republica Belarus și a adus acasă medalia de bronz. Mai multe despre Kiril află din interviul anterior. 

# Otilia Don

oti4

Otilia Don este o elevă din clasa a XII-a de la liceul „Orizont” din Capitală. În sesiunea examenelor de bacalaureat, tânăra urmează să se prezinte la o singură probă, cea la limba și literatura română. Aceasta se datorează perseverenței de care a dat dovadă pe parcursul anilor, grație cărei a fost scutită de examenele la matematică, fizică și engleză. „La matematică şi fizică am obţinut locuri premiante la olimpiadele republicane, iar de la examenul la limba străină sunt scutită în baza punctajului acumulat la TOEFL”.

Tânăra cochetează cu științele exacte și limbile străine încă din copilărie. Otilia menționează că pasiunea pentru matematică și engleză i s-a înfiripat încă de la vârsta de 2-3 ani, când abia făcea primii pași în lumea cunoașterii și învăța să numere, și să citească. Fizica a îndrăgit-o mai târziu, în clasa a VI-a, când pentru prima oară în orarul școlar a apăut această disciplină. „Nu cred în dragoste la prima vedere, dar cele trei discipline au reuşit sigur să îmi stârnească curiozitatea încă de la prima întâlnire. Am muncit dedicat încă de la acele prime momente pentru a ajunge persoana care sunt astăzi”. Mai multe despre Otilia află din interviul anterior. 

Taguri: #BAC 2018
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente