08:20:30 24.04.2024
Stiri

CUTREMUR CU MAGNITUDINE 4,7 în România, resimțit și la Chișinău

Social 16.03.2015 18:02 Vizualizări1512 Autor: Ziarul National


CUTREMUR CU MAGNITUDINE 4,7 în România, resimțit și la Chișinău sfm.md

Locuitorii R. Moldova au resimțit un cutremur, în jurul orei 17.50. La sudul republicii, seismul a avut o intensitate de patru grade pe scara Richter.

„Cutremurul s-a produs în zona Vrancea, la aproximativ 230 de kilometri de Chișinău. Aici a avut o intensitate de două-trei grade, iar mai la sudul republicii au fost trei grade”, a precizat pentru Ziarul NAȚIONAL Ion Ilieș, șeful Centrului de tehnologie al Institutului de Geologie şi Seismologie al Academiei de Ştiințe a Moldovei.

Site-urile din România susțin că acest cutremur a avut o magnitudine de 4,7 grade, făcând referire la anunțul Institutului de Fizică a Pământului de la București. Seismul s-a produs în Vrancea, la o adâncime de 140 de kilometri.

Gheorghe Mărmureanu şi Mircea Radulian au răspuns recent la întrebarea care stă pe buzele tuturor: „Când va avea loc marele cutremur în România?".

„Va fi un cutremur mare, la un moment dat. Zona Vrancea generează astfel de cutremure, dar este imposibil de spus când. Având în vedere complexitatea, nimeni nu poate spune cu exactitate când. Magnitudinea şi adâncimea sunt şi ele o problemă”, a declarat Mircea Radulian la Pro TV.

„Sunt optimist, fiindcă nu poate fi acum. Nimeni nu poate spune precis că va fi mâine, poimâine. Cine afirmă aşa ceva, nu are partea fundamentală a acestei ştiinţe. (...) Când e un cutremur de suprafaţă, distanţa dintre un cutremur foarte puternic şi cel de dinaintea lui e de 36-37 ani. La cutremurele foarte adânci, distanţa în timp variază foarte mult – 65, chiar 100 de ani. Aici e problema noastră acum. Din ce ştim până acum, viitorul mare cutremur va fi adânc. Dacă era de suprafaţă, avea loc până acum. Problema noastra este, va avea loc la 65 sau la 100 de ani după cel din ’77? Asta este marea problemă”, a răspuns Gheorghe Mărmureanu.

Astfel, la un calcul estimativ, perioada cea mai îndepărtată în care ar putea are loc un cutremur mare în România este undeva în jurul anilor 2036-2038, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.



Stiri relevante

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md