16:35:19 25.04.2024
Stiri

PUNCT în „dosarul HEROINA”: Un polițist care proteja afacerea cu drogurile, condamnat la ani grei de închisoare, după ce judecătorii îl SALVASE de pedeapsă acum câțiva ani

Anticorupție 01.06.2018 15:00 Vizualizări3845 Autor: Ziarul National
PUNCT în „dosarul HEROINA”: Un polițist care proteja afacerea cu drogurile, condamnat la ani grei de închisoare, după ce judecătorii îl SALVASE de pedeapsă acum câțiva ani ProTV
Corneliu Savca şi turcul Cernit Murat


Captura de 200 de kilograme de heroină din centrul Chișinăului, transportată în saci cu fasole, șoca, acum nouă ani R. Moldova. Opinia publică afla atunci că cetățenii turci implicați în această „afacere” erau protejați de polițiști din R. Moldova.

Peste doi ani, Curtea de Apel Chişinău achita trei învinuiţi în dosarul „Heroina”: pe poliţiştii Corneliu Savca, fost şef al Direcţiei misiuni speciale a MAI, şi Dumitru Moiseev, precum şi pe cetăţeanul turc Cernit Murat. Singurul rămas după gratii era turcul Karalar Murat, şoferul microbuzului cu care era transportată cantitatea impunătoare de droguri.

După nouă ani de atunci, Procuratura Generală anunță finalitate în acest dosar. Curtea Supremă de Justiţie a respins, ca fiind inadmisibile, recursurile declarate de către inculpaţii Corneliu Savca, Dumitru Moiseev, Karalar Murat Hamza şi Cernit Murat, lăsând în vigoare decizia Curţii de Apel Chişinău din 28 noiembrie 2017.

Prin acea decizie, Savca a fost condamnat la 14 ani închisoare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate timp de 10 ani, Moiseev - la trei ani închisoare, cu suspendare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere în organele MAI pe un termen de 5 ani, pe Murat - la 13 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate timp de 5 ani, iar pe Cerkez Akbulut - la opt 8 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate timp de 5 ani.

De asemenea, s-a dispus nimicirea celor 20 de saci cu 200 de kilograme de heroină.

Amintim că, pe 20 martie 2008, în centrul Chişinăului, doi inspectori ai Poliţiei rutiere au depistat un automobil încărcat cu saci de fasole, în care erau deghizate brichete de heroină.

La volanul maşinii era cetăţeanul turc Karalar Murat, iar drogurile, evaluate la aproximativ 10 milioane de lei, urmau să ajungă într-un depozit din orășelul Vatra, în scopul ambalării şi exportării lor ulterioare. Pe acest caz a fost iniţiată o cauză penală, fiind reţinuţi doi cetăţeni turci, care ar fi reprezentat o grupare criminală, dar şi patru poliţişti, acuzaţi de procurori că ar fi protejat „afacerea”.

Cei şase au fost acuzaţi de procurori de neglijenţă în serviciu, abuz şi exces de putere, fals în acte publice, transportare în scop de desfacere a substanţelor narcotice în proporţii deosebit de mari, precum şi de favorizare a infracţiunii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md