‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCaracterizarea agroclimatică a lunii iunie pe teritoriul Moldovei

Caracterizarea agroclimatică a lunii iunie pe teritoriul Moldovei

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În luna iunie temperatura medie multianuală a aerului în teritoriu este cuprinsă între +17,8ºС la nord şi +20,0ºС la sud. Cea mai rece lună iunie pentru toată perioada de măsurători instrumentale a fost în anul 1949, când temperatura medie lunară a aerului s-a încadrat între +15,1ºC (Briceni) şi +17,0ºC (Tiraspol). Cea mai caldă lună iunie a fost înregistrată în anii 2007 şi 2012. Valorile temperaturii medii lunare a aerului în aceşti ani indicaţi au oscilat între +20,6ºC (Briceni) şi +24,0ºC (Dubăsari).

La începutul lunii iunie sunt posibile îngheţuri la suprafaţa solului, însă probabilitatea lor este foarte mică. Cea mai târzie dată de dispariţie a îngheţurilor este 1 iunie (Briceni, 1955 – -0,4ºC).

Conform datelor observaţiilor multianuale, luna iunie este în fond cea mai ploioasă lună a anului. Cantitatea medie lunară de  precipitaţii  pe  teritoriul ţării constituie 62-95 mm, iar  numărul zilelor cu precipitaţii este de 10-13 zile.

Dintre fenomenele meteorologice stihinice cel mai mare pericol în luna iunie îl prezintă aversele puternice de ploaie şi căderile de grindină, care se semnalează anual. Ploi de lungă durată sunt posibile în medie o dată în 4 ani, vânturi puternice (cu viteza mai mare de 25 m/s) – în medie o dată în 3 ani. Este posibilă formarea vârtejurilor. Astfel, la 27 iunie 1980 izolat în raioanele Slobozia şi Căuşeni s-a înregistrat un vârtej care au cauzat pagube considerabile economiei naţionale.

Conform datelor multianuale, la începutul lunii (3-9 iunie) se observă înflorirea grâului de toamnă. În Republica Moldova perioada umplerii boabelor la grâul de toamnă (faza înflorirea – coacerea în lapte) durează în medie 15 zile. În a doua jumătate a lunii se semnalează de obicei coacerea în lapte. Asigurarea cu umezeală în timpul umplerii boabelor la grâul de toamnă este în medie satisfăcătoare şi rezervele ei în stratul de sol cu grosimea de 1 m poate varia de la 90-120 mm în raioanele de nord ale ţării până la 60-110 mm – în raioanele de sud. Coacerea în lapte a boabelor are loc în jumătatea a doua a lunii iunie.

La orzul de primăvară în prima jumătate a lunii iunie se semnalează înspicarea, în decada a treia – coacerea în lapte.

‹ adv ›

La porumb procesul creşterii intense a masei vegetale începe după formarea frunzei a cincea, care are loc în prima decadă a lunii iunie. Asigurarea cu umezeală a porumbului (în stratul de sol cu grosimea de 1 m) pe parcursul perioadei de vegetaţie în raioanele de sud ale ţării nu depăşeşte 45-50% din cantitatea optimală, în raioanele centrale şi de nord – 60-70% din cea optimală.

La floarea-soarelui în a doua decadă a lunii iunie se semnalează formarea inflorescenţelor. Rezervele medii multianuale de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea 50 cm în această perioadă alcătuiesc circa 50-60 mm, fiind suficiente pentru creşterea şi dezvoltarea normală a plantelor.

La sfecla de zahăr în luna iunie se observă începutul îngroşării rădăcinii principale. Condiţiile favorabile pentru creşterea sfeclei de zahăr sunt create prin acumularea umezelei în stratul de sol cu grosimea de 1 m cu cantitatea mai mare de 100 mm.

‹ adv ›

În luna iunie în livezi se înregistrează creşterea fructelor, la cireş, vişin şi a soiurilor timpurii de cais – coacerea lor. La viţa de vie, conform datelor medii multianuale, în prima jumătate a lunii iunie se semnalează înflorirea.

Din fenomenele climatice nefavorabile pentru culturile agricole în luna iunie sunt secetele, suhoveiurile şi ploile torenţiale. În luna iunie suhoveiurile cu diferită intensitate se semnalează pe teritoriul ţării în medie pe parcursul a 6-13 zile. Ploile torenţiale pot provoca căderea, dezrădăcinarea plantelor şi chiar spălarea semănăturilor.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›