‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriInspectorii ANSA verifică plantațiile de cireșe

Inspectorii ANSA verifică plantațiile de cireșe

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În plin sezon al cireşelor, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) îndeamnă populaţia să cumpere fructe doar în locuri autorizate, acolo unde niciun produs nu apare pe tejghea fără investigaţii riguroase de calitate. Inspectorii ANSA au început verificările în teritoriu ale plantaţiilor de cireşe.

Fermierul Gheorghe Şoiliţă din Negreşti, Străşeni, are o livadă intensivă de peste 70 de hectare de cireşi de 30 de soiuri. Producătorul spune că se străduiește să utilizeze cât mai puţine chimicale în creşterea pomilor şi optează doar pe insecticide europene pentru a-i proteja de dăunători, chiar dacă sunt scumpe.

„Noi am utilizat preparate mai scumpe, în faza de înflorire, care nu afectează albinele”, a spus fermierul.

Reprezentanţii ANSA au prelevat mostre din livada lui Gheorghe Şoiliţă pentru a verifica dacă producătorul a respectat instrucţiunile legale până la comercializarea fructelor.

„Noi verificăm dacă producătorul nu este de rea credinţă şi respectă cerințele, fiindcă după timpul de aşteptare produsele sunt sigure pentru consum uman. Verificăm dacă producătorul nu foloseşte alte preparate interzise în tratarea acestor livezi. Sunt analizate într-o singură probă în jur de 53 de pesticide de substanţe active”, a declarat șeful Direcției Supravegherea Unităților de Producere a Alimentelor de Origine Vegetală din cadrul ANSA, Radu Musteață.

În cazul depistării unor neconformităţi, inspectorii ANSA sunt în drept să aplice măsuri restrictive.

„Produsul este retras de pe piaţă şi nimicit, producătorul este sancţionat cu o amendă în sumă de 12 mii de lei, mai apoi, în următorul an, producătorul este monitorizat mai des”, a mai adăugat Radu Musteață.

Anul trecut ANSA a prelevat 500 de mostre de fructe şi legumele. Niveluri de nitraţi peste limita admisă au fost depistate în cinci cazuri, fiind vorba de varză, ridichi, vânătă şi salată verde de producţie autohtonă. În toate cazurile producţia a fost nimicită. Inspectorii ANSA avertizează consumătorii să cumpere legume şi fructe doar din locuri autorizate.

‹ adv ›
Sursatrm.md

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›