Votat! Parlamentul va institui o nouă comisie permanentă

Parlamentul va institui o comisie permanentă care va examina rapoartele Curții de Conturi. Noua comisie se va numi Comisia de control al finanțelor publice și urmează a fi funcțională din următoarea legislatură parlamentară.

Inițiativa a fost susținută, astăzi, în lectură finală, de 54 de deputați.

Noile prevederi introduc un nou concept, cel de audit extern și presupun că Comisia de control al finanțelor publice va avea atribuții de asigurare a cadrului legal privind auditul public extern și organizarea instituției supreme de audit.

De asemenea, va examina rapoartele anuale și de audit ale Curții de Conturi și ale entităților auditate, va controla examinarea petițiilor și organizarea audienței cetățenilor privind utilizarea patrimoniului public, va examina controlul parlamentar asupra activității autorităților centrale și locale privind întrebuințarea resurselor financiare publice, precum și va executa hotărârile și adresele Curții Constituționale în domeniu.

Noile reglementări mai prevăd că Parlamentul va audia în ședințe plenare raportul anual al Curții de Conturi, prezentat până la 1 mai, și raportul anual asupra administrării și întrebuințării resurselor financiare publice și patrimoniului public, prezentat până la 15 septembrie.

De asemenea, Curtea de Conturi va efectua anual, în mod obligatoriu, auditul rapoartelor Guvernului privind executarea bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat și fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Aceste rapoarte vor fi prezentate până la 1 iunie și audiate în ședințele plenare ale Parlamentului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.