17:04:19 24.04.2024
Stiri

VIDEO // Maia Sandu și Andrei Năstase au prezentat soluții pentru protejarea patrimoniului cultural-istoric din Chișinău: „Am putea rămâne fără acest patrimoniu”

Partide/Comunicate 30.05.2018 15:00 Vizualizări1059 Autor: Ziarul National
VIDEO // Maia Sandu și Andrei Năstase au prezentat soluții pentru protejarea patrimoniului cultural-istoric din Chișinău: „Am putea rămâne fără acest patrimoniu” captură privesc.eu


Candidatul Platformei „Demnitate și Adevăr” la funcția de primar general al capitalei, Andrei Năstase, a prezentat, alături de lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, soluții menite să protejeze monumentele și clădirile istorice din municipiul Chișinău.

Într-o conferință de presă, susținută în imediata apropiere de fosta Sinagogă cu Azil din strada Rabbi Țirilson, Andrei Năstase a menționat că este necesară revizuirea Registrului monumentelor istorice la nivel municipal, dar și acordarea de facilități fiscale pentru cei care au în proprietate sau gestiune o clădire istorică, așa cum se procedează în mai multe state europene. Astfel, deținătorii de imobile au mai multe obligații, dar și înlesniri și scutiri fiscale dacă investesc în restaurarea imobilelor istorice, informează IPN.

Potrivit lui Năstase, cu regret, se constată că de la proclamarea independenței, nu există o strategie de conservare și restaurare a monumentelor istorice din municipiul Chișinău, „lucru de care a profitat mafia imobiliară, ajutată, în unele cazuri, și de autoritățile publice ale capitalei, care au autorizat demolarea mai multor clădiri de importanță istorică”. „A venit timpul să oprim această debandadă și să propunem soluții viabile pentru a proteja patrimoniul istoric al Chișinăului, pentru a întoarce capitalei farmecul de altădată”, a notat politicianul.

Andrei Năstase a dat asigurări că, în calitate de primar, nu va permite nimănui să atenteze la patrimoniul istoric și arhitectural. Acesta a făcut referire la o serie de „cazuri strigătoare la cer, cum sunt cel din strada Ciuflea nr. 1 și cel din zona Ambasadei Franței, unde au fost ridicate blocuri supra-etajate în detrimentul oamenilor, locuitorilor capitalei și în beneficiul mafiei imobiliare”.

Maia Sandu a amintit că R. Moldova a ratificat mai multe documente importante ale CE și UNESCO, dar angajamentele asumate sunt totalmente ignorate. „Există o agresiune fără precedent din partea mafiei imobiliare, care demolează clădiri istorice și construiește neautorizat. Se demolează și se face fundamentul noaptea, iar a doua zi sunt gata autorizațiile, deciziile care legitimează crima. Deja mai mult de 10% din clădirile incluse în Registrul monumentelor istorice au fost demolate, lăsate în paragină sau parțial distruse. Există monumente arhitecturale care nici nu sunt incluse în Registru”, a mai spus Maia Sandu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md