În anul 2019 vor începe lucrările de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași

Guvernul Germaniei va oferi 16,5 mil. de euro, sub formă de grant, pentru realizarea unui proiect de îmbunătățire a infrastructurii de apă în zona de centru a Republicii Moldova. În acest sens, în anul 2019, vor începe lucrările de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași.

Proiectul Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”, este finanțat de Guvernul Federal German prin intermediul băncii de dezvoltare KfW. Prima etapa a proiectului vizează construcția apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași, în acest sens Guvernul German a făcut un angajament investițional în valoare de 16,5 mil. euro sub formă de grant.

Perioada de implementare a proiectului este 2019 – 2024 și prevede construcția apeductului magistral (diametrul 300 – 1000 mm) care va livra apă potabilă de la branșamentul din municipiul Chișinău spre municipiul Strășeni și Călărași, cu conectarea ulterioară a localităților din raioanele menționate.

 Principalele obiective ale proiectului sunt de a asigura cantitativ și calitativ cu apă potabilă, populația din regiune, de a spori și îmbunătăți sănătatea oamenilor și de a le îmbunătăți condițiile de viață”, a subliniat Valentina Țapiș, secretar de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Totodată, oficialul a menționat că odată cu semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, Republica Moldova și-a asumat o serie de angajamente pe baza alinierii la legislația și standardele comunitare, iar angajamentele în domeniul alimentării cu apă și sanitației pot fi realizate numai prin investiții mari în infrastructură.

Republica Moldova, din păcate, dispune de surse de apă limitate, iar în multe regiuni resursele de apă subterană înregistrează deficiențe calitative și cantitative. În acest sens, proiectul nominalizat este de o importanța strategică pentru comunitățile din raioanele Strășeni și Călărași. Extinderea sistemelor centralizate de alimentare cu apă şi creșterea gradului de acces al populației la aceste servicii este recunoscută în Strategia Națională de Alimentare cu Apă și Sanitație, drept un obiectiv cheie de dezvoltare a sectorului”, a precizat Valentina Țapiș.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.