duminică, 24 martie, 2024
6.6 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeÎngrășămintele NPK solubile în apă – un complex balansat de minerale în fiecare picătură

Îngrășămintele NPK solubile în apă – un complex balansat de minerale în fiecare picătură

Recomandate

Notițe pentru agronom

Nutriția plantelor – un sistem plurifactorial complex, care în esență reprezintă trecerea substanțelor din mediul înconjurător în compoziția țesutului vegetal. Substanțele organice de bază sunt reprezentate în plante de proteine și de alți compuși cu azot, grăsimi, amidon, glucidele, celuloză și pectinele. Pentru o dezvoltare normală, plantele necesită anumite elemente chimice, totodată conținutul lor final în țesuturi nu este același. Unele substanțe sunt absorbite într-o măsură mai mare, pe parcursul întregului ciclu de vegetație, altele sunt necesare în cantități mai mici și în anumite faze de creștere.

Baza nutriției minerale a plantelor, după cum știm, sunt macroelementele – „trei balene” ale agrochimiei: azotul, fosforul și potasiul. Exportul lor cu recolta se estimează în zeci de kilograme la o tonă de producție obținută. Azotul – este cel mai important material de construcție al plantelor, baza nucleoproteidelor și acizilor nucleici. Este responsabil de formarea compușilor proteici, creșterea vegetativă și respectiv de recolta culturilor. Fosforul este un element al asigurării cu energie (ATP, ADP) și transferul de informații ereditare (ADN, ARN). Activizează creșterea sistemului radicular și diferențierea organelor generative, accelerează toate procesele metabolice. Potasiul – elementul tinereții și a funcțiilor protectoare ale celulelor, păstrează și reține apa, accelerează formarea glucidelor și deplasarea lor prin țesuturi.

Toate cele trei elemente sunt de o necesitate vitală pentru plante, dar în funcție de planta cultivată și de faza de dezvoltare a acesteia, nevoia în aceste elemente se schimbă. De aceea, raportului corect al elementelor nutritive în îngrășămintele complexe i se atribuie un rol important și, prin urmare, există și o astfel de varietate de mărci cu rapoarte deja verificate de NPK.

Mai mult ca atât, fluxul proceselor fiziologice și formarea recoltei este imposibilă fără mezo – și micro elemente. La primele se referă sulful, calciul și magneziul, a căror acumulare în organele plantelor este de kilograme la o tonă de producție obținută. Sulful pe bună dreptate este considerat al doilea element proteic. Este materia primă pentru biosinteza aminoacizilor, participă în metabolismul și transportul substanțelor. Cu toate acestea, spre deosebire de azot, sulful este responsabil nu atât pentru cantitatea cât pentru calitatea recoltei. Mai mult decât atât, s-a dovedit că aceste două elemente formează o uniune sinergică și numai împreună sunt asimilate mai complet. La rândul său, magneziul sporește intensitatea fotosintezei și formarea clorofilei, pectinei și fitinei, catalizează sinteza ATP, activizează procesele enzimatice.

Cele mai importante microelemente pentru plante sunt fierul, cuprul, zincul, borul, manganul, molibdenul și cobaltul. În ciuda faptului că sunt necesare în micro-cantități, fiecare dintre ele este indispensabil și joacă un rol special. Apropo, despre semnificația lor în creșterea plantelor sa aflat mult mai târziu, dar în condițiile actuale ale agriculturii intensive, îngrășămintele cu microelemente au o contribuție la fel de importantă pentru obținerea recoltei de înaltă calitate. De exemplu, deficitul de bor poate conduce la sterilitatea polenului la plante, ceea ce din start va compromite întreaga recoltă. În plus, carența acestui element poate cauza apariția golurilor în rizocarpi și polignirea cerealelor datorită rezistenței insuficiente a tulpinii. Zincul reglează sinteza vitaminelor și a hormonilor de creștere – auxinele, mărește capacitatea de reținere a apei a țesuturilor vegetale. Carența acestui element provoacă încetinirea creșterii atât a organelor aeriene cât și a celor subterane. Cuprul reglează fotosinteza și schimbul de apă în plante. Manganul este responsabil pentru respirație, asimilarea azotului și sinteza vitaminei C. Fierul reglează procesele de oxidare și reducere a compușilor organici complecși, joacă un rol important în respirația plantelor. Molibdenul este un element indispensabil in fixarea calitativă a azotului, al reducerii nitraților și al sintezei proteinelor.

Nutriția minerală calitativă – o recoltă sănătoasă

Producția nouă de la EuroChem este de tip universal, se potrivește pentru orice fel de cultură, atât pentru culturile de câmp cât pentru legumicole și pomicole cultivate în câmp deschis și protejat. Toate produsele NPK ÎSA se potrivesc pentru aplicarea cu apă de irigare, sisteme de nutriție prin picurare și hrăniri extraradiculare, inclusiv în amestecuri cu pesticide. La culturile de câmp, aceste produse vor fi deosebit de eficiente în perioadele critice de creștere și dezvoltare, pentru a corecta nutriția minerală și pentru a obține un anumit efect direcționat. La creșterea fructelor și legumelor în condiții de irigare prin picurare ele servesc drept principala sursă de nutriție. Calitatea legumelor și a fructelor influențează în mod direct prețul acestora pe piață și alegerea cumpărătorului. Aceste produse sunt utilizate în principal în formă proaspătă, iar puritatea gustului joacă un rol important aici. Cum să obțineți o rentabilitate ridicată a producerii, menținând în același timp o valoare nutritivă și vandabilitatea? EuroChem a avut grijă de acest lucru și a dezvoltat o linie echilibrată NPK ÎSA.

Pentru producerea ÎSA se utilizează numai materii prime de înaltă calitate, toate aspectele tehnologice ale producției și ambalării sunt respectate cu strictețe. Aceste îngrășăminte posedă o solubilitate de 100%, ceea ce ajută la prevenirea colmatării și deteriorării părților componente a sistemelor de irigare și a pulverizatoarelor. Conțin o cantitatea minimă posibilă de clor, nu conțin metale grele, sodiu și radionuclizi. Utilizarea ÎSA minimizează povara asupra mediului, fără a provoca schimbări negative pe termen lung în sol, spre deosebire de multe îngrășăminte granulate. NPK ÎSA sunt mai pe deplin absorbite și funcționează mai rapid decât îngrășămintele standard, ceea ce înseamnă că acestea sunt mai eficiente în fazele importante de dezvoltare și, de asemenea, dacă este necesară o corectare urgentă a nutriției. Setul de elemente din compoziția produselor acționează într-o manieră complexă, reglând procesele metabolice în plante, influențând pozitiv formarea organelor vegetative și reproductive, asigurând rezistența plantelor la boli, dăunători și factori de stres. Utilizarea în ciclul de producere a NPK solubile în apă elimină necesitatea amestecării produselor mono, ceea ce esențial economisește timpul, reduce costurile de muncă și energie.

Caracteristicile principale NPK ÎSA de la EuroChem

După cum s-a menționat mai sus, producția nouă este un set de mărci cu un raport diferit de elemente nutritive, suplimentar îmbogățit cu S, Mg, B, Cu, Mn, Zn, Fe și Mo, pentru orice etapă de dezvoltare a culturilor. Ce este important, microelementele din conținutul produselor sunt chelatate, asigurându-le biodisponibilitatea completă. În prezent, linia de produse din Moldova este reprezentată de:

NPK 13:40:13 – îngrășământ excelent, solubil în apă cu conținut ridicat de fosfor. Aplicarea foliară într-o doză de 2-4 kg/ha la porumb, grâu de toamnă, sfecla pentru zahăr, asigură plantele cu fosforul necesar, îmbunătățind formarea sistemului radicular chiar și în condiții de temperaturi scăzute care împiedică nutriția radiculară.

NPK 18:18:18+3MgО – mărci echilibrate, dezvoltate pentru nutriția complexă a culturilor în orice fază de creștere. Este deosebit de eficient în momente de stres: secetă, umiditate excesivă, vătămarea de boli și dăunători. Se recomandă utilizarea în amestecuri cu PUF: 2-4 tratamente la sfecla pentru zahăr, 1-3 la cereale păioase și porumb.

NPK 6:14:35+2MgО – îngrășământ complex solubil în apă, cu un conținut sporit de potasiu și magneziu. Cel mai mare efect al aplicării lor este observat în fazele finale ale vegetației. Utilizarea la culturile legumicole, sfecla pentru zahăr, cartof, ceapă contribuie la maturizare, datorită fluxului de nutrienți din organele vegetative în organele de depozitare, îmbunătățesc gustul, aspectul și calitățile de păstrare a producției obținute.

Un început încrezător al producerii și vânzărilor

EuroChem, având baze de materii prime și capacități necesare de producție, în martie 2018, a lansat prima linie de producție de îngrășăminte solubile în apă. Instalația este complet automatizată, începând de la materii prime și terminând cu ambalarea produselor finite în saci. Se estimează că producția anuală în 2018 va fi de 50 mii tone.

Contacte

Agrocenter EuroChem S.R.L.
str. Calea Ieșilor 8, of. 8, MD-2069 Chișinău
Telefon: +373 022-909-199 // 022-909-100
Email: [email protected]
Site: www.eurochem.md

Descriere

Compania „Agrocenter EuroChem” face parte din Grupul de Companii EuroChem, unul dintre cei mai importanti producători de îngrășăminte din lume. Grupul EuroChem își livrează produsele pe piața moldovenească de mulți ani, însă a intrat independent pe piața locală la începutul anului 2017.

EuroChem
EuroChemhttp://www.eurochemgroup.com/ru/home-ru/
Adresa: str. Calea Ieșilor 8, of. 8, MD-2069 Chișinău, Republica Moldova // Telefon: +373-22-909-199, 909-100 // Email: [email protected]

Citește și ›

Advertoriale