(foto, video) „Adevărații fani ai Manchester United își doresc întotdeauna să-i învingă pe cei de la Liverpool”. Cine sunt suporterii moldoveni ai „Diavolilor roșii”

IMG_1732

Echipa #diez continuă să vă povestească despre fanii moldoveni ai echipelor internaționale. În această ediție vi-i prezentăm pe suporterii lui Manchester United. Întâlnirea a avut loc pe 19 mai, în ziua în care „Diavolii roșii” s-au duelat cu Chelsea în finala Cupei Angliei. Acel meci s-a încheiat cu scorul de 1-0 în favoarea „Aristocraților”.

hg

Echipa Manchester United, pe scurt Man Utd, a fost fondată în anul 1878 și joacă pe stadionul Old Traford cu o capacitate de 74,994 de locuri.

Man Utd a fost campioana Angliei de 20 de ori, a câștigat 12 cupe ale Angliei și de 4 ori Cupa Ligii Angliei. De asemenea, echipa este deținătoare a 3 cupe ale Ligii Campionilor, 1 cupă a Ligii Europei și a mai câștigat o Super Cupă UEFA.

În prezent, echipa engleză deține recordul la numărul de campionate câștigate (20 de ori), în timp ce Liverpool are doar 18 de titluri de campioană a Angliei.

În total, „Diavolii roșii” au câștigat 64 de trofee naționale și internaționale.

Și la Chișinău Manchester United au un număr mare de fani. La ultimul meci din acest sezon, s-au adunat în jur de 30 de oameni. Însă această cifră nicidecum nu este un număr maxim. De obicei, la întâlniri de acest gen se adună peste 50 de oameni.

IMG_1698

IMG_1713

Nici nu e de mirare că fanii au creat o atmosferă tipică engleză, cu cântece de susținere, strigături, emoții, aplauze, dar și lacrimi după ce echipa lor preferată a pierdut. Dar nu despre asta va fi vorba. În cele ce urmează, vă invităm să-i cunoașteți pe câțiva membri de fani ai clubului Manchester United.

IMG_1737

IMG_1732

#„Noi suntem sufletiști, romantici și loiali”

IMG_1757

Inițial facem cunoștință cu Sergiu Cuharschi, președintele fan clubului Manchester United: „La început, noi comunicam pe un forum de pe torrents.md. Ulterior, ne-a venit ideea să creăm un fan club, iar pentru a deveni mai vizibili și lumea să cunoască despre existența noastră, am deschis o pagină pe Facebook destinată fanilor echipei Manchester United”, povestește Sergiu.

Primele întâlniri au avut loc în anul 2008: „Ne adunam la un bar din sectorul Botanica. Acum el nu mai există. La meciurile importante ne strângeam circa 60-70 de oameni. Am devenit liderul acestui fan club întâmplător. În ultimii ani eu organizam toate ieșirile, evenimentele membrilor noștri și așa s-a hotărât ca eu să devin șeful galeriei lui Manchester United aici în Moldova.”

În continuare, Sergiu mi-a spus că, în prezent, fan clubul are aproximativ 150 de membri activi. Este unul dintre cele mai mari din Moldova, după Real Madrid. Din păcate, spune el, rândurile persoanelor din grupul lor se răresc din motive personale. „Vin tot mai puțini oameni la meciuri. Consider că e din cauza familiei pe care, între timp, membrii noștri și-au creat-o”, zice Sergiu.

Dar și așa, fan clubul trăiește și se reînnoiește periodic, iar vârsta medie a grupului constituie 25 de ani.

Sergiu a devenit fan Manchester United pe 10 octombrie 2001. Atunci a privit meciul dintre Olimpyakos și Manchester United în cadrul grupelor Ligii Campionilor. „În timpul meciului pe teren a ieșit Andy Cole și în scurt timp proaspătul atacant a înscris un gol în poarta grecilor. După acel moment am devenit fanul „Diavolilor roșii”. Pe atunci, la televizor nu se arătau meciurile din Premier League și tocmai prin 2006 am privit primele dueluri ale lui Manchester United în campionatul Angliei. Urmăream săptămânal meciurile echipei și în așa fel am devenit fanul ei”, își aduce aminte Sergiu Cuharovschi.

În opinia lui cel mai bun jucător al „Diavolilor roșii” din 2000 încoace este mijlocașul roșcat Paul Scholes. „Este un jucător genial” Poziția lui de pe teren îi permitea să dirijeze excelent întregul meci”, cu zâmbetul pe față mi-a răspuns Sergiu.

Prin ce se deosebesc fanii lui Manchester United de ceilalți suporteri

„Noi suntem sufletiști, romantici și loiali. Din păcate, acum Manchester United nu se mai află pe valul succesului pe care l-a avut în trecut, când câștiga aproape în fiecare an Premier League. Cu toate acestea, fanii continuă să fie alături de echipă”.

Întrebat ce jucător și-ar dori să îmbrace tricoul roșu, Sergiu zice fără prea multe ezitări că este Kante: „Deoarece este un jucător care închide tot terenul, este un mijlocaș care fuge foarte mult și pentru echipa noastră ar fi un jucător ideal” a explicat Sergiu..

Dacă este să vorbim despre meciurile care l-au impresionat cel mai mult, atunci Sergiu a enumerat finala Ligii Campionilor din 2008 cu Chelsea (1-1, iar în seria penalty Man Utd a câștigat trofeul), 2 finale pierdute cu Barcelona din 2009 și 2011 și două meciuri câștigate „pe muchie de cuțit” cu Manchester City (4-3 și 2-1).

#„Am plâns. Am avut un șoc”

După ce Sir Alex Ferguson a plecat de la echipă, în anul 2013, toți fanii lui Manchester United au rămas fără de cel mai bun antrenor din istoria echipei. Acesta a antrenat Manchester United timp de 26 de ani, un record mondial pe atunci: „Când a anunțat că pleacă am plâns. Am avut un șoc. Este cea mai mare pierdere pe care a avut-o United în ultimele decenii. Stilul lui de joc era neobișnuit. Cartea de vizită a echipei lui Sir Alex a fost minutul 90. Niciodată nu puteai fi sigur că vei câștiga de la United, până când nu se termina meciul. Avem sute de meciuri pe care le-am câștigat grație golurilor marcate în ultimele minute ale jocului”, spune bărbatul.

IMG_1754

IMG_16981

Mă așez la altă masă și îl cunosc pe Oleg. Un tânăr care este fan al lui Manchester timp de 11 ani.

IMG_1814

Oleg și-a amintit primul meci cu Manchester pe care l-a vizionat la televizor. A privit sferturile Ligii Campionilor din aprilie 2007. United se duela cu Roma. Meciul s-a încheiat devastator pentru echipa italiană, 7-1. „Englezii au câștigat o echipă puternică, iar cel mai mult m-a impresionat în acel meci jocul întregii echipe, îndeosebi evoluția mijlocașului Rayan Giggs.”

#Mourinho Out?

Trecem la un exercițiu imaginar și îl întreb dacă Mourinho Out ori nu și cine ar fi candidatura potrivită pentru un nou coach al echipei. Oleg mi-a spus că „Nu văd alt antrenor mai bun decât Mourinho. Dacă nu-i Mourinho, aș miza pe eroii echipei Giggs, Scholes, iar dacă nu ei atunci l-aș alege pe italianul Carlo Ancelotti. Ce ține de portughez, la el îmi place că obține rezultate. Este motivat ca fiecare meci să-l câștige. Însă maniera lui de a antrena este prea conservativă și asta nu îmi place. Marcăm un gol, restul meciului ne apărăm. Nu e specific echipei noastre”.

IMG_1775

Am luat o pauză să urmăresc și eu câteva minute din finala Cupei Angliei și am reușit să „îngheț” momentul când Eden Hazard înscrie singurul gol din meci din penalty.

IMG_1793

IMG_1806

Am așteptat ca fanii să-și revină și am continuat să discut cu alți suporteri. De data aceasta l-am cunoscut pe Andrei.

IMG_1840

„Sunt fan al lui Manchester United din 2003. Atunci am privit meciul din sferturile Ligii Campionilor cu Real Madrid, care s-a încheiat cu scorul de 4-3. Însă, din păcate, Manchester nu s-a calificat în semifinale, din cauza înfrângerii cu 3-1 pe Santiago Bernabeu. Așadar, returul pe care l-am privit mi-a plăcut foarte mult, am urmărit atunci spiritul de echipă pe care jucătorii l-au manifestat. În urma acelui meci, am decis să devin fan al „Diavolilor Roșii”, mi-a povestit Andrei despre primele clipe din biografia sa de fan.

#„Echipei lui Jose îi lipsește entuziasmul”

L-am întrebat și pe el despre impresiile pe care le are în raport cu Jose Mourinho. Îl consideră un antrenor de top pentru tot ce a reușit să facă pentru echipă. Andrei a fost ferm în răspunsul său: „După Ferguson, cel mai bun antrenor rămâne Mourinho. El a îmbunătățit jocul echipei, unii fotbaliști au progresat. Manchester nu este ideal, are încă multe probleme de rezolvat, dar Mourinho a reușit să reîntoarcă echipa în top 4. Noi toți ne-am obișnuit cu jocul lui Ferguson, acesta este un etalon. Echipei lui Jose îi lipsește entuziasmul, consolidare, pasiune. Nu pot explica de ce se întâmplă acest lucru, probabil din lipsa de comunicare sau a tacticii. Dacă aș avea posibilitatea să aleg cine să-l înlocuiască pe portughez, cred că l-aș alege pe Ancelotti sau Pochettino”, conchide interlocutorul meu.

IMG_1850

IMG_1866

Am avut un mare noroc să-l cunosc pe Sergiu. Din spusele lui, am aflat că el este singurul fan oficial al lui Manchester United (sau printre puținii) din Moldova. Zice că se mândrește cu faptul că numele lui este scris într-o listă a tuturor fanilor Manchester United din întreaga lume. Cum a devenit suporter al „Diavolilor Roșii” aflați mai jos.

IMG_1904 (1)

#„Liverpool este echipa pe care trebuie s-o câștigăm permanent”

Așadar, Sergiu a devenit fan al echipei Manchester United în anul 2006. „Atunci Manchester juca împotriva lui Liverpool, pierdea 0-1, însă a câștigat 2-1. Era ziua mamei mele când priveam acel meci cu Scholes, Giggs, Rio Ferdinand, Vidic, Van de Sar. Atunci nu știam că este derby. Acum pentru mine cele mai importante meciuri din sezon sunt derby-urile dintre Manchester United și Liverpool. Aceasta e datorită lui Ferguson. El mereu spunea: „Liverpool este echipa pe care trebuie s-o câștigăm permanent”, povestește Sergiu, după care adaugă că „Ferguson voia să plece de la Manchester United cu gândul împlinit că „Diavolii Roșii” i-au întrecut pe Liverpool la numărul de titluri de campion al Angliei”.

„În prezent, United are 20 de titluri, iar Liverpool 18. Iar acum pentru noi este important să-i întrecem pe Liverpool și la numărul de trofee Champions League. Acum ei au 5, noi 3.”

#Undeva în Manchester scrie Brehov Serghei, Mr Seghei Brehov.

Am fost plăcut uimit când am aflat că Sergiu se enumeră printre puținii fani ai lui Manchester United  care este oficial înscris în lista fanilor celor de pe Planeta. „Sunt singurul sau printre puținii moldoveni care a devenit membrul oficial al fan clubului Manchester United. Undeva în Manchester scrie Brehov Serghei, Mr Seghei Brehov. Cel mai plăcut moment pe care l-am apreciat a fost atunci când în satul meu natal, Gura Bâcului, mi-a venit o scrisoare oficială de la Manchester.

Fiecare fan oficial are un card care confirmă statutul lui, dar și un mic cadou simbolic în care intră un stilou, portmoneu și o cușmă. „Pentru a deveni membru este necesar anual să te înregistrezi și să achiți 37 de lire sterline. Avantajul acestui card este că poți obține mai ușor bilete la meciurile în care joacă Manchester United”, mi-a explicat Sergiu.

IMG_1900

IMG_20180524_111117_594 (1)

Spre final, discuția noastră s-a încheiat cu un citat celebru al lui Sir Alex Ferguson. „Adevărații fani ai lui Manchester United își doresc întotdeauna să-i câștige permanent pe Liverpool, fie în meciuri amicale, fie în campionat indiferent de locul din clasament”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente