/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

Siria a recunoscut independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud. Reacția Georgiei

missing
29 mai 2018, ora 16:55

Agenţia de presă oficială siriană Sana, care a făcut public anunţul Damascului, a explicat că acesta este un răspuns la ajutorul acordat de Abhazia şi Osetia de Sud în sprijinul poziţiei autorităţilor siriene împotriva „inamicului terorist”.

În afară de Rusia şi Siria, independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud a fost recunoscută până acum de către Nicaragua, Venezuela, Nauru, Vanuatu şi Tuvalu (un micuţ arhipelag din Pacificul de Sud).

„Georgia a iniţiat procedurile de suspendare a relaţiilor diplomatice cu Siria”, a reacţionat ministrul adjunct de externe georgian David Dondua într-o conferinţă de presă, în contextul în care Georgia continuă să considere cele două republici separatiste nerecunoscute de către comunitatea internaţională drept teritoriu al său, aflat sub ocupaţia temporară a Federaţiei Ruse.

Prin decizia sa, a denunţat ministrul georgian, regimul lui Bashar al-Assad sprijină „agresiunea militară a Rusiei împotriva Georgiei, ocuparea celor două regiuni georgiene şi purificarea etnică de aici”, pentru care Tbilisi atribuie Moscovei responsabilitatea.

Dondua a asigurat că anunţul privind recunoaşterea independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud este lipsit de legitimitate. Decizia Damascului „încalcă normele fundamentale ale dreptului internaţional”, a argumentat ministrul adjunct de externe georgian.

De asemenea, Georgia a lansat un apel către comunitatea internaţională să condamne decizia Siriei, care a fost posibilă datorită „manipulării ruseşti”, potrivit unei declaraţii făcute de şeful diplomaţiei georgiene, Mijaíl Dzhanelidze.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram