12:51:05 19.04.2024
Stiri

Germania oferă un GRANT de 16,5 milioane de euro R. Moldova pentru construcția apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași

Economie 29.05.2018 12:30 Vizualizări1711 Autor: Ziarul National
Germania oferă un GRANT de 16,5 milioane de euro R. Moldova pentru construcția apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași


Guvernul Germaniei va oferi un grant de 16,5 milioane de euro pentru construcția apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului transmite că lucrările de construcție a apeductului vor demara în anul 2019.

Într-o ședință care a avut loc la minister vizavi de acest proiect de îmbunătățire a infrastructurii de apă în zona de centru a Republici Moldova, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale de nivelul I și II, reprezentanți ai operatorilor apă și canalizare din raioanele Strășeni și Călărași și municipiul Chișinău au discutat detaliile privind acest obiectiv.

Principalele subiecte discutate în cadrul evenimentului au ținut de cooperarea și comunicarea cu proprietarii terenurilor ce vor fi intersectate de apeductului magistral, stabilirea localitățile ce urmează a fi conectate la apeduct etc.

„Principalele obiective ale proiectului sunt de a asigura cantitativ și calitativ cu apă potabilă populația din regiune, de a spori și îmbunătăți sănătatea oamenilor și de a le îmbunătăți condițiile de viață. Republica Moldova, din păcate, dispune de surse de apă limitate, iar în multe regiuni resursele de apă subterană înregistrează deficiențe calitative și cantitative. În acest sens, proiectul nominalizat este de o importanța strategică pentru comunitățile din raioanele Strășeni și Călărași”, a subliniat Valentina Țapiș, secretar de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Pe parcursul discuțiilor s-a evaluat potențialul S.A. „Apă-Canal Chișinău” referitor la operarea apeductului magistral și prestarea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare raioanelor Strășeni și Călărași (serviciu opțional).

Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” este finanțat de Guvernul Federal German prin intermediul băncii de dezvoltare KfW. Prima etapa a proiectului vizează construcția apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași, în acest sens Guvernul german a făcut un angajament investițional în valoare de 16,5 mln. euro sub formă de grant. Perioada de implementare a proiectului este 2019 – 2024 și prevede construcția apeductului magistral (diametrul 300 – 1 000 mm) care va livra apă potabilă de la branșamentul din municipiul Chișinău spre municipiul Strășeni și Călărași, cu conectarea ulterioară a localităților din cele două raioane.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md