‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaIurie Fală: Prețul cireșelor autohtone va crește

Iurie Fală: Prețul cireșelor autohtone va crește

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe piață au apărut cireșele autohtone și cei mai pofticioși se grăbesc să procure aceste fructe tradiționale pentru Republica Moldova. În tarabele din Chișinău, un kilogram de cireșe poate fi procurat cu 15-25 lei, dar spun experții că prețul se va majora odată cu apariția cireșelor de calitate.

Solicitat de Agrobiznes, Iurie Fală, directorul executiv al Asociației „Moldova Fruct” a comentat tendința prețurilor pentru cireșe valabilă pentru următoarea perioadă.

„Pentru cireșele timpurii prețul este unul previzibil. Așa este în fiecare an, mai întâi observăm o creștere, după care urmează o perioadă de stabilizare. În momentul când, deja vor fi comercializate cireșele de calitate, prețul iarăși va fi în creștere. Aceasta se explică prin faptul că pe piața internă sunt comercializate cireșe care au un diametru între 18-22 de mm, fiind considerate cireșe de consum pe piața locală. Acestea, de regulă nu pot fi exportate pentru că, în primul rând, nu corespund standardelor de marketing. Pentru a putea fi exportate cireșele trebuie să aibă un diametru mai mare de 26 mm. În general, tendința este, dar și noi promovăm prin intermediul Asociație, soiuri și tehnologii care permit să producem cireșe cu calibru între 28-32 mm sau chiar mai mari. Tehnologiile permit ca cireșele să aibă fermitate, culoare și gust deosebit, fiind înalt apreciate de consumatorii, care sunt gata să achite un preț mai mare. Per general, prețul din anul curent, este aproximativ la fel cu cel din sezonul trecut. Totuși, așteptăm o creștere, deoarece recolta globală de cireșe va fi mai mică cu aproximativ 20-30%, comparativ cu anul trecut. Acest lucru va influența prețului de comercializare. În Republica Moldova producem circa 7 600 tone de cireșe pe o suprafață de 4,3 mii hectare”, a comentat Iurie Fală.

În același context, expertul a menționat că principalele piețe de desfacere pentru cireșele moldovenești sunt Federația Rusă și Belarus.

„În anul 2017, circa 80% din cantitatea totală de cireșe și vișine au fost exportate în Federația Rusă și 20% în Belarus. Cea mai mare cantitate se exportă în luna iunie. Reieșind din cele expuse mai sus, constatăm că recolta obținută la hectar este una foarte mică de circa 2,6 tone. Pentru a putea face față concurenței trebuie să creștem recolta la hectar până la 7,4 tone. Pentru a obține astfel de rezultate trebuie să ne orinetăm spre soiuri performante, dar și spre aplicarea tehnologiilor. Menționez că în UE există un deficit de cireșe, într-o anumită perioadă, dar standardele de marketing sunt diferite de cele de pe piața pe care, tradițional se orientează producătorii noștri. Republica Moldova are mari rezerve și la sistemul de răcire și calibrare a cireșilor, la infrastructura de post recoltare. Totuși, la noi există câteva modele care ar putea fi preluate de producători”, a conchis expertul.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii