sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.1 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Seminar Bayer: Respectarea lanțului tehnologic la culturile de cereale în condițiile anului 2018

FOTO. Seminar Bayer: Respectarea lanțului tehnologic la culturile de cereale în condițiile anului 2018

Recomandate

Evenimentul a adunat mai mult de 70 de producători de cereale din raioanele de Sud ale republicii, care au solicitat recomandările specialiștilor referitor la caracteristicile tehnologice ale cultivării culturilor cerealiere în condițiile climaterice înregistrate în anul curent.

Igor Copacinschi, reprezentantul Companiei Bayer în Republica Moldova, a apreciat interesul manifestat de fermierii prezenți la eveniment și a ținut să accentueze că fiecare an este deosebit, iar producătorii sunt influențați de condițiile meteorologice și doar adoptarea unei decizii corecte la momentul potrivit poate garanta o cultura de grâu pe potriva așteptărilor fermierilor.

„Seminarul a adunat fermierii din regiunea de Sud a republicii pentru a realiza un schimb de experiență, dar și pentru a transmite mesajul că fiecare an este unul tot mai imprevizibil și doar aplicând o tehnologie modernă, adaptată se pot obține rezultate remarcabile. Sigur că suntem influențați și de condițiile meteorologice, dar adoptarea unei decizii corecte la momentul potrivit poate aduce rezultate pe potrivă. Au fost discutate mai multe aspecte ce țin de costul per hectar, dar noi explicăm fermierilor că trebuie să realizăm o recoltă cu un cost de producere cât mai mic. Obținem recolte maxime doar prin aplicarea tehnologiilor, care necesită investiții nu doar financiare, dar și eforturi intelectuale. Gospodăria „Agrogled” este un exemplu în acest sens. Suntem bucuroși că avem o prezență destul de mare, iar aceasta vorbește despre interesul manifestat, dar și ne oferă speranța că producătorii vor ține cont de recomandările specialiștilor, astfel ca să poată avea recolte maxime, chiar și în acest an în care avem o lipsă de precipitații. Este foarte important să știm cum facem față provocărilor naturii, iar în acest sens, recomandăm aplicarea tehnologiilor care constau din produse Bayer, pentru că suntem alături de fermieri, atât cu produsele noastre, cât și cu recomandări. Nu este ușor să te menții pe piață în condițiile actuale, dar pentru Bayer contează parteneriatul de durată cu producătorii și rezultatele vorbesc de la sine. Fermierii au încredere în compania noastră”, a menționat pentru Agrobiznes, Igor Copacinschi.

Compania „Agrogled” gestionează 12 mii de hectare pe teritoriul a 6 sate din raionul Taraclia, dintre care 760 de hectare sunt cu culturi multianuale (viță de vie, prune) restul fiind pământ arabil. Colaborează de mai mulți ani cu Bayer și consideră că reușita se datorează respectării lanțului de producere pornind de la prelucrarea solului, semințe de calitate și utilizarea îngrășămintelor, aplicarea produselor de uz fitosanitar până la recoltare.

„De mai mulți ani suntem parteneri, în organizarea seminarelor referitor la tehnologiile de cultivare a culturilor păioase, alături de Bayer și Agrostoc. Consider că obținerea unor rezultate remarcabile se datorează respectării lanțului de producere pornind de la semințe de calitate și utilizarea îngrășămintelor până la recoltare. Suprafața care a fost prezentată în cadrul Zilei câmpului are 53 de ha și a fost însămânțată cu semințe de grâu Glosa, fiind un soi de perspectivă din punct de vedere a productivității. În anul trecut, acest soi s-a manifestat destul de bine și am reușit să recoltăm circa 6 tone la hectar, consider că este un rezultat bun, dar se pot obține și cantități mai mari și aceasta, desigur depinde de întreg spectru pornind de la prelucrarea solului, calitatea semințelor, fertilizarea, protecția față de boli și dăunători și timpul când au fost executate aceste lucrări. Avem încredere în partenerii noștri pentru că ei oferă nu doar produse, dar sunt alături de noi în procesul de aplicare a tehnologiilor, ceea ce este foarte important pentru o companie atât de mare cum este „Agrogled”. Chiar dacă condițiile climaterice, din anul curent, au afectat dezvoltarea grâului, noi am realizat toate lucrările conform recomandărilor specialiștilor și sperăm să avem recolte maxime, pentru că investițiile sunt destul de mari, dar fără investiții nu poți conta pe rezultate remarcabile”, a explicat, Veaceslav Panicerschi, directorul Companiei „Agrogled”.

Igor Tagadiuc, președintele Cooperativei de întreprinzător „Agrostoc”, co-organizatorul evenimentului a specificat despre importanța conștientizării că rezultatele obținute depind, în cea mai mare parte, de aplicarea tehnologiilor recomandate de specialiștii care sunt alături și cunosc cel mai bine situația din câmp.

„Evenimentul regional, organizat în parteneriat cu Bayer, a reunit fermierii care sunt interesați de tehnologia de cultivare a cerealelor păioase. Am prezentat experiența pe care o avem, în special în domeniul protecției și fertilizării. Am reușit să dezvoltăm o comunicare atât de necesară pentru producători, dar și un schimb de experiență cu fermierii din regiunea de Sud, accentuând specificul condițiilor climaterice din acest an. Fiecare an este deosebit cu diferite modificări, abordări, la care trebuie să reacționăm calitativ, profesionist și prompt. Prin intermediul Zilei câmpului ne străduim să transmitem informația către fermieri, care nemijlocit sunt afectați de aceste schimbări. Specialiștii Cooperativei sunt alături de producătorii noștri, ajutându-i prin diferite metode, să soluționeze problemele din câmp. Ne orientăm spre rezultatul final, care pentru noi este identic cu acel al fermierului, obținerea recoltelor exprimate în volum și calitate maximă. Respectând aceste criterii reușim să dezvoltăm colaborări de durată. Anul curent este unul specific, inclusiv prin trecerea bruscă din iarnă în vară, influențând dezvoltarea culturilor de toamnă. Totuși, tind să cred că acolo unde au fost aplicate tehnologiile, unde au fost implicați în procesul tehnologic de producție specialiști adevărați vor fi rezultate bune”, a constatat Igor Tagadiuc.

Fermierii spun că sunt optimiști și apelează la sfaturile specialiștilor pentru a soluționa problemele cu care se confruntă zi de zi. Ion Curjos, administratorul Întreprinderii „Natcubi-Agro” și „Natslavit” din raionul Cahul, gestionează 4 mii de hectare și a menționat, pentru Agrobiznes, că au reușit să recolteze roade înalte doar prin aplicarea tehnologiilor moderne.

„În toamna anului trecut, din cauza condițiilor meteo, nu am putut să semănăm rapiță, iar ceea ce am reușit totuși să însămânțăm s-a compromis. Am fost nevoiți să mărim suprafețele de floarea soarelui. Cu grâu de toamnă am semănat 900 ha și 550 ha cu orz de toamnă. Tendința companiei noastre este de a diversifica culturile pe care le semănăm ca să putem face față cerințelor de piață. Am aplicat tehnologiile moderne de fertilizare și sperăm că vom reuși să recoltăm cantități destul de bune, circa 5500 kg/ha de grâu, la fel și la cultura orzului. În general, anul este unul complicat, dar cei care au aplicat la timpul potrivit tehnologiile vor avea roade bune. Colaborăm cu compania Agrostoc și Bayer de aproximativ 10 ani și împreună reușim să avem rezultate destul de îmbucurătoare. Urmăm recomandările specialiștilor și suntem satisfăcuți de rezultate și de calitatea produsului final. Eu cred că, dacă ai un parteneriat de încredere reușești să-ți realizezi scopurile”.

Pe final, agronomul Companiei Bayer, Semion Cerchez, a îndemnat fermierii să realizeze lucrările la timpul potrivit, analizând starea din câmp și necesitățile culturilor.

„Suntem partenerii companiei „Agrogled” și colaborăm de mai mult de 3 ani. Tehnologia aplicată, în anul curent, a constat din semănarea grâului soiul Glosa, premărgătorul fiind mazărea. În toamnă a fost prelucrat solul cu grapa cu discuri, iar semănatul a avut loc la data de 18 septembrie. În primăvară au fost aplicate de două ori îngrășăminte, după care au fost aplicate 2 tratamente cu fungicide de foarte bună calitate și un tratament cu un insecticid și putem vedea rezultatele destul de bune pentru acest câmp. În principiu, aceasta se pare a fi o tehnologie destul de simplă, dar trebuie menționat că foarte important este momentul aplicării fiecărei componente. Recomand producătorilor, care doresc să obțină rezultate maxime, să abordeze câmpurile individual și să efectueze tratamentele preventiv pentru o eficiență maximă. Fiecare producător trebuie să conștientizeze că, doar realizând lucrările la timp, calitativ, analizând starea culturii din câmp, vor avea succes”, a conchis Semion Cerchez.

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale