06:07:47 18.04.2024
Stiri

ANALIZĂ // Un EȘEC prezentat că o mare victorie. De ce a ratat Trump întâlnirea cu Kim Jong Un

Știri 27.05.2018 12:30 Vizualizări2515 Autor: Ziarul National


ANALIZĂ // Un EȘEC prezentat că o mare victorie. De ce a ratat Trump întâlnirea cu Kim Jong Un sursa: google.ro

Întâlnirea dintre președintele american și dictatorul coreean nu va mai avea loc. Cel puțin așa a anunțat liderul de la Casă Albă, lăsând loc unei posibilități în cazul în care Kim Jong Un va îndeplini cererile diplomației SUA.

„Domnul Trump a spus ulterior că întâlnirea, programată pentru 12 iunie în Singapore, ar putea să aibă loc, iar Coreea de Nord a emis un răspuns izbitor de conciliant, spunând că speră că domnul Trump va reconsidera propunerea de întâlnire”, scrie cotidianul New York Times.

Problema e că, din start, această întâlnire a fost problematică, iar eșecul întâlnirii i se datorează lui Donald Trump, care a vrut să folosească negocierea cu Kim Jong Un ca pe o modalitate de a poza în salvatorul omenirii, iar popularitatea lui să crească.

„În centrul politicii externe a președintelui Trump există convingerea că el își poate folosi carisma personală pentru a-și croi drum spre pacea mondială. Colapsul de joi al summitului planificat cu liderul nord-coreean Kim Jong Un arată limitele acestei abordări de către Trump”, se explică într-o analiză realizată de cotidianul Washington Post.

Kim Jong Un, dictatorul cu o putere mai mică decât a bănuit Donald Trump

Amenințările cu intervenția militară asupra Coreei de Nord și comparația cu destinul Libiei, făcută de vicepreședintele Mike Pence, au transformat situația din Peninsula Coreea dintr-una care se îndrepta spre detensionare în întoarcerea rapidă la o atmosferă de conflict.

Coreea de Nord este o dictatură instabilă, iar Kim Jong Un este un lider aflat sub amenințarea de a fi înlăturat oricând de la putere de structurile militare care se opun pașilor făcuți pe calea dezarmării.

Programul nuclear este politică de stat în Coreea de Nord. Supraviețuirea privilegiilor elitei politice, chiar și viața unor lideri militari depinde de continuarea acestui program, iar Kim Jong Un se confruntă cu o opoziție cruntă față de o înghețare a acestui program. Nefiind un stat democratic, această opoziție nu se exprimă public, dar în culise există informații că tensiunea e extrem de mare.

Frica de o lovitură de stat l-a determinat pe dictatorul coreean să se gândească de două ori înainte de întâlnirea cu liderul american

O cauză a anulării întâlnirii a fost aceea că dictatorul coreean se teme să plece din Phenian spre Singapore de frica unui complot, o lovitură de stat militară care l-ar înlătura de la putere în timp ce el s-ar află la „întâlnirea istorică”.

„Kim este aparent îngrijorat de faptul că o călătorie spre Singapore poate lăsa guvernul său vulnerabil la o lovitură de stat militară sau că alți actori ostili ar putea încerca să-l înlăture”, scrie publicația Business Insider.

Acțiunea lui Donald Trump, credința că o discuție față în față cu Kim Jong Un ar rezolva o problemă a umanității arată și multă superficialitate din partea actualei administrații de la Casa Albă. Există mai multe opinii ale experților că președintele american nu a înțeles cu adevărat sistemul politic din Coreea de Nord, văzându-l pe Kim Jong Un ca pe un lider mult mai puternic decât este în realitate, extrăgându-l din contextul politic local.

Răzbunarea Chinei, o cauză a eșecului diplomatic al Casei Albe

Pe de altă parte, Donald Trump a pierdut din vedere diplomația chineză. Xi Jinping, liderul pe viață a Partidului Comunist Chinez, nu a acceptat ca procesul de pace din Peninsulă să fie condus de americani și, există indicii că și-a folosit influența pentru a bloca întâlnirea. Trump, după luni de zile de campanie în care i-a arătat cu degetul pe chinezi și având ca obiectiv politic să renegocieze sistemul de înțelegeri comerciale cu China, a primit un răspuns diplomatic dur de la Beijing: Kim Jong Un nu mai e disponibil pentru întâlnirea cu americanii.

„În ultimele două luni, Kim a făcut trei călătorii în afara țării sale - două în China și una peste graniță în Coreea de Sud - pentru prima dată de la preluarea puterii în 2011”, scrie Wasington Post.

În acest moment, în afara unei încercări de a transforma un eșec diplomatic într-un succes de imagine pe plan intern, Donald Trump nu are soluții în ce privește stoparea programului nuclear coreean.

Sursa: ziare.com



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md