/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Împreună, contra stereotipurilor. Funcționari, preoți, jurnaliști, alături de persoanele HIV+

24 mai 2018, ora 19:24

„Azi, pe terenul sportiv, își vor uni forțele reprezentanții a trei ministere, patru instituții subordonate, reprezentanții ONU și oameni care sunt HIV+. Împreună vom arăta că SIDA nu se transmite prin relații umane firești, iar în al doilea rând – că ne putem uni forțele pentru a opri maladia”, ne-a declarat Ruslan Poverga, director Inițiativa Pozitivă

Cei prezenți la eveniment și-au propus să demonstreze, prin propriul exemplu, importanța unirii eforturilor în lupta contra HIV-SIDA.

Prin acest meci noi exprimăm susținerea față de aceste persoane și încurajăm întreaga comunitate să fie mai solidari, să vină cu suport, dar nu să-i îndepărteze sau să-i discrimineze,” a menționat Marin Maxian, șeful direcției IGP.

Este foarte important să adunăm tinerii în jurul unor astfel de evenimente și a sensibiliza populația ca să vadă că biserica nu este doar cununie, botezuri și înmormântări, dar este ceva foarte aproape de lume, de societate,” susține Maxim Melenti, preot.

Oamenii care acum au HIV sunt mult mai raționali și atenți la starea lor de sănătate și demonstrează tuturor că totul este posibil chiar și dacă ai SIDA în sânge poți să trăiești fericit și să naști copii sănătoși,” ne-a declarat Olia Tira, interpretă.

Iar Ministrul Sănătății, Svetlana Cebotari, a vorbit despre aprobarea unui standard ce vizează aplicarea tratamentului antiviral.

„Aceste teste rapide începând cu luna iunie, anul 2018 ele se vor regăsi în toate instituțiile medico-sanitare, ele sunt gratuite,” spune Svetlana Cebotari, ministru Sănătății.

În timpul meciului, pe stadion a fost amplasată și o clinică mobilă pentru doritorii de a-și face testul expres la HIV, iar persoanele care trăiesc cu această maladie au oferit consultații.

„– Un om HIV+, este un om care se bucură de viață, bea pastile în fiecare zi la aceeași oră și trăiește fericit – iată ce vrem noi să arătăm oamenilor, mai ales că noi azi avem și un meci”, susține Andrei Stolearenco, HIV+.

Jucătorii au primit diplome și medalii. Anul trecut, din cauza maladiilor asociate cu HIV, în Moldova au murit 239 de persoane.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram