23:10:35 28.03.2024
Stiri

Un parlamentar a DEMISIONAT din funcție. „Eu nu pot să SEMNEZ așa ceva. Să-și asume cine vrea chestiunea care poate pune în pericol SECURITATEA R. Moldova”

Politică 24.05.2018 16:13 Vizualizări87450 Autor: Ziarul National
Un parlamentar a DEMISIONAT din funcție. „Eu nu pot să SEMNEZ așa ceva. Să-și asume cine vrea chestiunea care poate pune în pericol SECURITATEA R. Moldova” captură privesc.eu


Președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică din Parlamentul R. Moldova, Roman Boțan, a demisionat din funcție. Acesta nu a fost de acord să semneze și să prezinte raportul Comisiei la proiectul de lege privind sistemul naţional de paşapoarte şi cetăţenie.

„Eu am refuzat să semnez acest raport. Nu vreau să mă asociez din punct de vedere administrativ cu acest proiect de lege. De aceea, raportul a fost semnat și prezentat de Eugen Carpov. Eu, în calitate de președinte de Comisie, trebuie să veghez ca să se respecte toate procedurile. Aici au fost comise încălcări. Din acest motiv demisionez din funcția de președinte al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică”, a precizat Boțan.

Potrivit lui, faptul că prin acest proiect este extins numărul străinilor care pot obține cetățenia R. Moldova poate pune în pericol securitatea statului. „Anterior se vorbea de până la 5 000 de persoane care pot obține cetățenia R. Moldova dacă fac investiții aici. Acum e vorba de zeci de mii. Persoanele acestea obțin și drepturi politice pentru un anumit preț. Eu cred că acest proiect de lege poate pune în pricol securitatea statului”, a mai adăugat Roman Boțan.

De asemenea, liberalul este nemulțumit și de faptul că persoanele care urmează să obțină cetățenia contra cost nu vor fi obligate să cunoască limba română și prevederile Constituției. „Există riscuri de corupţie şi de securitate. Decretul preşedintelui privind acordarea cetăţeniei va conţine doar datele dosarelor, fără a indica numele şi prenumele, este o excepţie doar pentru aceste categorii. Iniţial se propunea să nu fie publicat decretul. Cine primeşte cetăţenie? Se doreşte secretizarea pentru cei care vor obţine cetăţenia. Banii vor putea parveni din fraudă, ar crea premise de legalizare a activelor ilegale, mai mulţi factori de coruptibilitate au fost identificate în rapoarte", a conchis Roman Boțan.



Boțan enumeră riscurile unui proiect de lege, pe care a refuzat să-l semneze în calitate de președinte de comisie electorală, și pe care le puteți vedea mai jos:

„În semn de protest mi-am depus demisia din funcţia de preşedinte a Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică. Îmi lasă un dezgust şi profund sentiment de îngrijorare felul în care în Parlament se examinează chestiuni ce ţin de competenţa Comisiei, pe care am avut onoarea să o conduc.

Astăzi a fost introdus pe ordinea de zi pentru lectură finală proiectul de lege nr. 346 care se referă la modificarea legii sistemului naţional de paşapoarte şi legii cetăţeniei.

Anterior prin Legea pentru modificarea și completarea unor acte legislative nr. 283 din 16.12.2016 au fost operate un șir de modificări prin care cetățenilor străini și apatrizilor care varsă o contribuție la Fondul de investiții publice li se poate acorda cetățenia R. Moldova. Acordarea cetățeniei în acest caz urma să fie limitată la 5 mii de persoane. Solicitanții erau obligați să cu cunoască şi să respecte prevederile Constituției şi să întrunească cumulativ anumite condiții: să aibă o bună reputație economică și financiară; să nu prezinte pericol sau risc pentru ordinea publică şi securitatea statului; să varse contribuția la Fondul de investiții publice. În numărul de 5 mii de persoane intrau și membrii de familie (soț, soție, copii, părinți) a persoanei care a obținut cetățenia, conform prevederilor menționate supra.

În acest context Vă informez că, în conformitate cu prevederile din proiectul actual sintagma „5 mii de persoane” s-a modificat în „5 mii de solicitanți principali”. Noțiunea de „solicitant principal” reprezintă cetățeanul străin sau apatridul, care solicită obținerea cetățeniei. Prin urmare în acest număr nu sunt incluși membrii de familie (soț, soție, copii, părinţi). Astfel, limita de 5 mii de persoane este compromisă prin posibila creștere a acestui număr la câteva zeci de mii.

Un alt aspect grav ține de faptul că prin prevederile propuse, persoanele care vor obține prin această modalitate cetățenia R. Moldova, (solicitanți principali și membrii familiei) sunt exceptați de condiția cunoașterii prevederilor Constituției Republicii Moldova și a limbii de stat. Această prevedere anterior se referea doar la pensionarii pentru limită de vârstă și invalizii a căror invaliditate este stabilită pe o perioadă nedeterminată. Astfel, chiar dacă solicitanți principali și membrii familiei nu sunt pensionari și persoane cu dizabilități aceștia nu vor fi obligați să cunoască Constituția și limba oficială a statului, ceea ce generează, din punctul nostru de vedere, riscuri.

Alt aspect dubios este și prevederea conform căreia Decretul Președintelui Republicii Moldova privind acordarea cetățeniei pentru investiții va conține doar date de identificare ale dosarelor solicitanților, fără a indica numele și prenumele acestora.

Este straniu că se dorește secretizarea în acest caz pentru cei care vor obține cetățenie pentru investiții, și e plauzibilă situația când aceste investiții ar putea proveni din fraude, iar încetățenirea în baza unei legi interpretabile ar cerea premisele legalizării activelor ilegale.

Printre altele, în raportul de expertiză anticorupție a CNA se menționează despre faptul că proiectul conține factori și riscuri de corupție și este necesară excluderea unor norme potențial coruptibile. Proiectul e fost examinat pentru lectură finală fără a se examina raportul CNA.
Nu vreau numele meu să fie asociat cu acest proiect de lege, am refuzat să semnez, în calitate de președinte al Comisiei, orice act administrativ al Comisiei, aferent proiectului”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md