07:50:39 24.04.2024
Stiri

RECTIFICĂRI // Autoritățile intenționează să aloce aproape 12 milioane de lei pentru Pensiunea Holercani, destinată odihnei demnitarilor. Necesitatea, explicată de ministrul Finanțelor: „Vom prejudicia averea statului”

Politică 24.05.2018 14:39 Vizualizări1827 Autor: Ziarul National
RECTIFICĂRI // Autoritățile intenționează să aloce aproape 12 milioane de lei pentru Pensiunea Holercani, destinată odihnei demnitarilor. Necesitatea, explicată de ministrul Finanțelor: „Vom prejudicia averea statului”


Parlamentul a dezbătutut astăzi, în prima lectură, modificările și completările la Legea bugetului de stat pe anul 2018, care prevede majorarea veniturilor bugetului public național cu 963,9 milioane de lei, a cheltuielilor – cu 1 312,5 milioane de lei, deficitul bugetar sporind cu 348,6 milioane de lei.

Deputata liberală Alina Zotea a remarcat faptul că Pensiunii Holercani, destinată odihnei funcționarilor din ministere, ar urma să-i fie alocată suma de aproape 12 milioane de lei, lucru care i se pare exagerat. Deputata a dezvăluit că fiecare minister încheie contracte anuale cu această Pensiune, căreia îi plătesc între 30 și 60 de mii de lei, și l-a întrebat pe ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, dacă și instituția pe care o conduce are un astfel de contract.

Armașu i-a răspuns de la tribuna Parlamentului că nu ține minte să fi semnat un astfel de contract, dar alocarea banilor pentru pensiunea respectivă sunt necesari, fiindcă e vorba de „bunuri ale statului”: „Trebuie să alocăm bani ca să le întreținem. Altfel, se vor deteriora și vom prejudicia averea statului”.

Alina Zotea a mai declarat că, în 2018, finanțarea externă va fi redusă cu 1,9 miliarde de lei, bani prevăzuți anterior pentru construcția unui penitenciar nou în Chișinău, a unei săli polivalente, a rețelelor electrice, drumurilor etc.

Octavian Armașu a precizat că, inițial, s-a vrut construcția Arenei Chișinău cu bani externi, dar ulterior s-a decis inițierea unui parteneriat public-privat și actuala rectificare bugetară prevede alocarea sumei de 102 milioane de lei în acest scop. Lucrările de construcție a penitenciarului, însă, ar urma să fie lansate în toamna curentă.

Liberal-democratul Grigore Cobzac a comentat suma de 800 de milioane de lei alocată pentru reparația drumurilor, acuzând majoritatea parlamentară că a lansat programului național „Drumuri bune pentru Moldova”, deși banii erau prevăzuți in start în bugetul de stat.

Menționăm că parametrii revizuiți ai bugetului de stat pe anul 2018 presupun venituri în sumă de 36 de miliarde 922 de milioane de lei, cheltuieli în sumă de 41 de miliarde 984,5 milioane de lei, iar deficitul bugetar va constitui 5 miliarde 62,5 milioane de lei.

Cele mai mari creșteri de cheltuieli se referă la Programul de reparație a drumurilor publice naţionale, locale, comunale şi a străzilor – 800 de milioane de lei, dezvoltarea Serviciului național unic pentru apeluri de urgență 112 – 63,6 milioane de lei, reabilitarea rețelelor electrice – 61,2 milioane de lei, proiectul de achiziție a locomotivelor și de restructurare a infrastructurii feroviare – 53,2 milioane de lei, majorarea normei financiare de alimentare a copiilor/ elevilor începând cu 1 septembrie 2018 – 51,2 milioane de lei.

De asemenea, vor fi alocate mijloace financiare suplimentare în sumă de peste 32 de milioane de lei pentru consolidarea capacităților Autorității Naționale de Integritate, ale Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, ale Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul Centrului Național Anticorupție, pentru acoperirea cheltuielilor Comisiei Electorale Centrale în legătură cu alegerile locale.

Cheltuielile pentru prestații sociale vor spori cu 16,7 milioane de lei, majorare cauzată de creșterea ajutoarelor bănești și achitarea indemnizațiilor la încetarea raporturilor de muncă.

La finele anului 2018, soldul datoriei de stat se va micșora cu 4,753 de miliarde de lei, ca urmare a micșorării împrumuturilor externe și prognozei de apreciere a monedei naționale față de dolarul SUA.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md