Valeriu Malarciuc, numit „intermediarul lui Usatîi”, condamnat la patru ani de închisoare și anunțat în căutare internațională

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Achitat de Judecătoria Hîncești pentru contrabandă cu bani în proporții deosebit de mari, intermediarul din „dosarul Gorbunțov”, a fost condamnat, ieri, de Curtea de Apel Chișinău, la 4 ani închisoare, cu executare, acesta fiind anunțat în căutare internațională. Potrivit Procuraturii, procurorii au demonstrat, prin probe, că în noaptea de 7 octombrie 2016, inculpatul a introdus pe teritoriul Republicii Moldova, prin contrabandă, suma de 30.000 euro, echivalentul a 663.900 lei, pe care i-a primit în orașul Moscova, Federația Rusă.

Este vorba de Valeriu Malarciuc, reținut în toamna anului 2016 pentru faptul că ar fi intermediat transmiterea unei sume de bani de la Renato Usatîi către killerul Vitalie Proca, astfel ca acesta să depună mărturii false în privința comanditarului omorului lui Gherman Gorbunțov. Asta chiar dacă acesta a declarat anterior că „mărturiile” pe care le-a făcut fiind în detenție, au fost scoase din el după trei zile de tortură, precum și amenințări din partea unor procurori de răfuială în privința familiei, părinților și apropiaților.

Potrivit materialelor cauzei penale, care are tangență cu acest dosar, inculpatul ar fi primit suma respectivă drept recompensă pentru a-l influența pe killerul Vitalie Proca să-și schimbe depozițiile în dosarul tentativei de asasinare a bancherului rus Gherman Gorbunţov. Banii ar fi fost introduși ilegal peste frontiera Republicii Moldova, prin punctul de control Leușeni-Albița, fără a fi declarați organului vamal, așa cum prevede legislația.

Vedeți și: (VIDEO) Procurorii au recurs la tortură pentru a obține depoziții false împotriva lui Renato Usatîi

Pe 19 iulie 2017, magistrații primei instanțe l-au achitat pe inculpat, pe motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii de contrabandă, săvârșită în proporții deosebit de mari. Procurorii au contestat sentința de achitare, insistând pe condamnarea inculpatului.

Astfel, prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău, ieri, apelul procurorului a fost admis, inculpatul fiind condamnat la 4 ani închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis. De asemenea, a fost dispusă încasarea forțată și gratuită, în folosul statului, a echivalentului sumei de 20 000 euro.

Decizia Curții de Apel este executorie, însă poate fi supusă căilor ordinare de atac la Curtea Supremă de Justiție.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...