Proiecții de film, ateliere de lucru și concerte. Care este programul Zilelor Spațiului Public din acest an

Zilele spatiului Public
Foto: WordPress.com

A treia ediție a Zilelor Spațiului Public va fi organizată în perioada 22-27 mai în Chișinău, Bender și Tiraspol. În cadrul evenimentului vor fi organizate conferinţă internațională dedicată temei Cultura e bun comun, ateliere de lucru creativ pentru tineri artiști și copii, tururi ghidate, proiecții de film și artă video, expoziții și concerte.

Proiectul are drept scop contribuția la dezvoltarea zonelor rezidențiale din Chișinău prin inovație culturală și creativitate, susținerea experimentelor artistice menite să consolideze comunitățile locale, încurajarea interacțiunii între diferite grupuri la nivelul cartierului și stimularea coeziunea socială.

În cadrul Zilelor Spațiului Public vor fi organizate:

#Conferinţă internațională dedicată temei Cultura e bun comun:

Conferința internațională la tema: „Fațade Publice: Cultura e Bun Comun – viitorul cartierelor” unde se vor aduna la un loc lucrători din domeniul culturii, cercetători, oameni de știință și activiști culturali locali și invitați, pentru a pune în discuție problema schimbărilor din mediul construit de tip modernist și, de asemenea, transformarea infrastructurii culturale, cu consecințe sociale pe care le aduc, în cartierele rezidențiale din Moldova, precum și în alte orașe europene.

#Ateliere de lucru creativ pentru tineri artiști și copii:

Intervenții artistice în spațiul public, atelier cu participarea artiștilor din Cehia Vladimir Turner și Martina Machovicova, organizat la Chișinău și Tiraspol.
DA, și din artă se poate, atelier de antreprenoriat  în arte facilitat de Martin Q Larsson, KLUMP Subtopia Kulturinkubator, Suedia.
Ateliere de lucru creativ pentru copii și părinți, organizat în colaborare cu Asociația Political Critique „La graniță” din Cieszyn, Polonia, care se va desfășura în Parcul Zaikin.

#Proiecții de film și artă video:

P 44 de Vladimir Stekacev // În spatele porților de fier de  de Heidrun Holzfeind //
Biciclete vs mașini de Fredrik Gertten // Râuri, de Ghenadie Popescu

#Tururi Ghidate:

Chișinău prin monoclu – TRANSECTorial Walk – trei tururi prin cartierele din Chișinău: Botanica, Buiucani și Râşcani. Aceste tururi urmăresc scopul de a revela identitatea acestor cartiere în care locuiește marea majoritate a populației din Chișinău.
Despărțirea de Modernitate – Tur ghidat al sectorului Ciocana de Ștefan Rusu, care va atrage atenția asupra contextului în care au luat naștere cartierele muncitorești ale acestei regiuni.
Tur ghidat al sectorului Ciocana realizat de cercetătorul Kirill Semionov și Tur ghidat al cartierului Solnecinîi din Bender, realizat de cercetătorul Maxim Poleacov . Tururile sunt unul din rezultatele cercetării care a prevăzut explorarea potenţialului cultural al cartierelor rezidenţiale din oraşele Chișinău și Bender.

#Expoziții:

În cadrul programului cultural al #ZSP2018 vor avea loc expoziții de artă contemporană care vor  problematiza situația cartierelor rezidențiale și accesul locuitorilor la cultură.
Panoul de onoare, prezentarea proiectului realizat de artista vizuală din Bender, Carolina DUTCA în cadrul rezidenței artistice CHIOȘC AIR în parteneriat cu  Pretura sectorului Botanica. Proiectul constă dintr-o serie de portrete foto ale locuitorilor din Chișinău însoțite de texte.
Vernisarea expoziției „Culture/Future of the Neighborhoods”, va prezenta lucrările artiștilor, participanți la schimbul de rezidențe de pe ambele maluri ale Nistrului și a participanților la atelierul de intervenții artistice în spațiul public condus de Vladimir Turner și Martina Machovicova.
Toleranța: Cum o înțelegem – vernisarea expoziției cu afișe curatoriată de Anna Vasina și Aliona Ciobanu.

#Concerte:

Concertele vor avea loc în interiorul cartierelor rezidențiale și în spații semi-abandonate: fostul cinematograf Iskra, Parkul Zaikin, Cinematograful Buiucani și Apartamentul Deschis, spațiu coordonat de Asociația Oberliht, cu participarea muzicienilor din dreapta și stânga Nistrului și câteva formații de muzică din Elveția.

A 3-a ediție a Zilelor Spațiului Public este organizată de Asociația Oberliht din Chișinău în colaborare cu Centrul de Informare Legală Apriori  din Tiraspol, cu sprijinul Uniunii Europene, oferit prin Programul „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD: Poduri de încredere peste Nistru – Мосты доверия через Днестр, precum și al  Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a Republicii Moldova, Institutului Suedez, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Artslink și Erasmus+.

Mai multe informație găsiți AICI!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente