ONU: Irakienii, nevoiți să apeleze pentru ajutor umanitar la gruparea Statul Islamic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Unele comunități din Irak se bazează tot mai mult pe gruparea Statul Islamic (SI) pentru ajutor umanitar, în condițiile în care ONU și donatorii internaționali se luptă să țină pasul cu nevoile în creștere ale țării, a avertizat miercuri un oficial al ONU, citat de DPA.

Într-o informare către Consiliul de Securitate al ONU, Jan Kubis, șeful misiunii ONU în Irak, a declarat că, în condițiile în care 8,2 milioane de irakieni au nevoie urgentă de asistență, fondurile internaționale sunt pe sfârșite, punându-i pe oameni în situația de a solicita ajutor de la gruparea jihadistă.

„Suntem foarte îngrijorați de informațiile că familii și comunități sunt forțate să solicite ajutor vital grupării SI, în timp ce programe finanțate de ONU se închid din lipsă de finanțare”, a declarat Kubis în fața Consiliului.

„Cer insistent comunității internaționale să facă mai mult pentru a ajuta comunitățile irakiene extrem de vulnerabile”, a mai spus el.

Kubis a afirmat că peste trei milioane de irakieni au fost strămutați din cauza expansiunii violente a grupării SI în țară și un alt milion de irakieni ar urma să aibă aceeași soartă în următoarele luni.

El a avertizat că, de când gruparea extremistă a început să câștige teren vara trecută, Irakul „a trecut printr-una dintre cele mai dificile perioade ale istoriei sale moderne”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...