Bloomberg: Economiștii se așteaptă ca Grecia să reintre în recesiune în 2015

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Economiștii intervievați de Bloomberg estimează un declin al PIB-ului Greciei de 0,7% în acest an, de la un avans de 0,8% în 2014.

Ar fi al șaptelea declin anual din 2008, când Grecia a intrat în recesiune.

În luna mai, Comisia Europeană a înrăutățit prognoza privind creșterea economică a Greciei, la 0,5%, față de un avans de 2,5% previzionat anterior, dar economiștii intervievați de Bloomberg argumentează că o estimare privind un recul de 0,7% este mult mai realistă, unctează Agerpres, citând sursa.

De asemenea, economiștii au revizuit și prognoza privind rata șomajului în acest an, la 25,9%, de la estimarea de 26,3% în aprilie, iar deficitul ar urma să se situeze la 3% din PIB, față de previziunea anterioară, de 1,9% din PIB.

Economia Greciei a reintrat în recesiune în primul trimestru din 2015, înregistrând un declin de 0,2%, după o scădere de 0,4% în precedentele trei luni, a anunțat recent Oficiul elen de Statistică (ELSTAT).

În 2014, economia a ieșit din recesiunea care a durat șase ani, înregistrând un avans de 0,8%, dar turbulențele din ultimele luni au afectat evoluția PIB-ului. Săptămâna trecută, Grecia a obținut un credit punte de 7,16 miliarde de euro de la Mecanismului European de Stabilitate Financiară (EFSM), bani suficienți pentru a asigura finanțarea Greciei până la finalizarea negocierilor cu creditorii internaționali pentru un nou program de ajutor, al treilea program de acest fel după 2010.

În ritm anual, PIB-ul Greciei a crescut cu 0,4% în primul trimestru din 2015, o încetinire față de avansul de 1,3% din ultimele trei luni ale lui 2014.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...