‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriStela Cetulean: Am înțeles că fructele și legumele sunt cele mai de preț resurse

Stela Cetulean: Am înțeles că fructele și legumele sunt cele mai de preț resurse

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Stela Cetulean, de 48 de ani, este proprietara Lefrumcom SRL, din orașul Soroca și a reușit să-și inițieze afacerea datorită Proiectului Business Academy for Women, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii(ODIMM).

În anul 2007, împreună cu soțul, se gândeau ce ar fi mai corect să plece din țară, așa cum o făceau majoritatea prietenilor, sau să încerce să se descurce pe loc.

„Într-un final am decis să nu plecăm și să deschidem o afacere. Am cercetat minuțios toate genurile de activitate antreprenoriale profitabile, care sunt la mare căutare, oportunitățile regionale și posibilitățile de valorificare a acestora. Am înțeles că fructele și legumele sunt cele mai de preț resurse ale raionului Soroca și de care regiunea nu duce lipsă. Practic toate fructele și legumele de la noi sunt exportate în stare proaspătă. Sunt produse perisabile, cu riscuri multiple la transportare, iar profitul nu este garantat. Astfel, am decis să deschidem o afacere de uscare a fructelor și legumelor. Acest proces prelungește termenul de valabilitate al produselor iar plus valoare rămâne la noi în țară”, a menționat antreprenoarea.

Au lansat afacerea în 2007 și au angajat 6 persoane. Fructele și legumele uscate erau distribuite în câteva rețele de magazine pe piața internă, dar treptat au testat și piața externă.

„Testând piața externă am decis să diversificăm produsele și să ne concentrăm pe cele cu cerere sporită. Așa am ajuns să producem fructe glazurate în ciocolată și castraveți murați uscați, pe care îi producem doar noi în Republica Moldova. Totodată, am încercat să valorificăm și alte segmente ale pieții interne. Am început să colaborăm cu producătorii locali de terciuri și musli, să aprovizionăm școlile și grădinițe din regiune, astfel am dublat numărul angajaților”, a explicat Stela Cetulean.

Procesarea și comercializarea fructelor și legumelor depind de mulți factori ce trebuie luați în calcul. În acest sens, producătoarea s-a străduit să se informeze despre toate schimbările și inovațiile în acest domeniu.

„A fost unul din motivele pentru care am aplicat la Componenta de instruire a Programului „Business Academy for Women”, unde am aflat foarte multe informații utile. Din discuțiile cu trainerii și alte antreprenoare am realizat faptul că monitorizarea procesului tehnologic și a celui de distribuție a produselor sunt foarte importante pentru companie. Informațiile mi-au permis să ajustez aceste procese și să schimb lucrurile în mai bine. Cred că voi aplica și pentru componentele de grant”, a ținut să specifice Stela.

‹ adv ›

Iar pentru femeile care au sipiritul de antreprenor și își doresc să dezvolte ceva acasă le îndeamnă să se înarmeze cu multă încredere.

„Îndemn toate femeile cu spirit antreprenorial să își depășească stereotipurile, să se informeze și să fie active, să aplice la programele de suport antreprenorial pentru a-și umple golul de informații, a-și diversifica și consolida afacerea”, a conchis producătoarea.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›