Duminică, 15 martie 2015, ora 11:50. Pe Aeroportul Internaţional Chişinău aterizează un avion de model Embraer Legacy 650 al companiei Nobil Air. Cursa charter Bişkek-Chişinău îl avea la bord pe Almazbek Atambaev, preşedintele Kârgâzstanului. Acesta s-a întâlnit, în secret, la Chişinău cu deputatul şi oligarhul Vladimir Plahotniuc. Deşi s-a aflat la Chişinău timp de aproximativ 4 ore, liderul kârgâz a refuzat întrevederea cu preşedintele RM, Nicolae Timofti, scrie Rise.md.

„O întrevedere între preşedinţii Timofti şi Atambaev nu a fost programată. Dlui Atambaev i s-au asigurat toate condiţiile prevăzute de convenţiile internaţionale. Domnia sa a beneficiat de pază şi alte facilităţi. Dl Atambaev a făcut o escală la Chişinău în drumul său spre Sankt Petersburg”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Timofti, Vlad Ţurcanu, pentru Jurnal.

La ora 15:39, cu acelaşi avion al companiei Nobil Air, preşedintele kârgâz a plecat la Sankt Petersburg, unde s-a întâlnit cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

Despre această vizită secretă la Chişinău, autorităţile nu au anunţat oficial. Ieri-dimineaţă, la hotelul Nobil era mare agitaţie – specialiştii de la Bombteh verificau împrejurimile, dar şi interiorul, în căutarea unor posibile explozibile. Totodată, poliţia nu a permis, până la ora 12:30, parcarea automobilelor în zonă respectivă. Mai mult, restaurantul hotelului era închis pentru vizitatori.

Sabina Vesnin, şefa Secţiei relaţii publice a Inspectoratului General al Poliţiei, a declarat că la hotelul Nobil a fost o verificare de rutină. „Acestea se fac când vin delegaţii străine. Poate a fost o delegaţie mai puţin importantă şi s-a cerut verificarea camerelor de hotel”, a menţionat Sabina Vesnin, pentru Rise.md.

Potrivit datelor de pe portalul specializat în monitorizarea traficului aerian flightradar24.com, avionul de model Embraer Legacy 650 a decolat duminică dimineaţă de pe aeroportul Manas din Kârgâzstan, dar nu a zburat direct spre Chişinău, ci a ajuns până în regiunea Reazan, Rusia. Abia după acesta a luat direcţia spre Chişinău. Ulterior, aeronava a fost înregistrată pentru cursa Chişinău – Moscova, însă şi-a schimbat direcţia spre Sankt Petersburg.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.