Un alegător din capitală a descoperit 15 persoane înscrise în locuința sa, iar la Bălți – unul a încercat să obțină bani pentru votul său

Asociația Promo-LEX, care monitorizează desfășurarea procesului electoral în cele 7 localități, a constatat un șir de încălcări în birourile și secțiile de votare, unde astăzi au loc alegeri locale.

Potrivit directorului de program Promo- LEX, Pavel Postică, printre încălcări figurează materiale de agitație electorală în preajma secțiilor de votare, cazuri de sigilare nepotrivită și necorespunzătoare a urnelor de vot, cazuri de votare în grup, erori în listele electorale.

În localitatea Jora de Mijloc, raionul Orhei, a fost observat un microbuz cu însemnele unui concurent electoral care transportă persoane la secția de vot.

De asemenea, la Bălți a fost înregistrat un caz de tentativă de oferire a recompensei bănești unui alegător.

Cazul a avut loc la secția de votare nr.12 de la Bălți. „Un alegător a intrat în secția de votare și a încercat să iasă cu buletinul de vot. Acestuia nu i s-a permis, iar el s-a enervat, a lăsat buletinul de vot și a ieșit din secția de votare”, a relatat Pavel Postică.

Acesta a fost urmat de un observator Promo-LEX care a auzit cum alegătorul vorbea la telefon cu o persoană necunoscută, întrebând-o dacă va fi remunerat, chiar dacă nu a votat.

Un alt caz a avut loc la secția 256 din Chișinău, unde un cetățean a depistat 15 persoane care erau înscrise în domiciliu său. Alegătorul a depus o contestație în acest sens. De asemenea, au fost înregistrate cazuri când 2-3 persoane erau domiciliate la aceeași adresa, ceea c,e potrivit lui Postica, demonstrează că întocmirea listelor electorale este încă nu de cea mai bună calitate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.