Start vot! În șapte localități din Republica Moldova au loc alegeri locale noi pentru funcția de primar

În șapte localități din Republica Moldova astăzi, 20 mai, au loc alegeri locale noi pentru funcția de primar. Bătălia se dă pentru Primăria municipiilor Chișinău și Bălți și alte cinci localități rurale: comuna Leușeni și satul Nemțeni din raionul Hâncești, comuna Volovița din raionul Soroca, comuna Pârlița din raionul Ungheni și comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei.

Astfel, pentru cursa electorală, Consiliile Electorale de Circumscripție Electorală (CECE) au înregistrat 30 de candidați. Dintre aceștia 8 sunt femei și 22 bărbați. Cei mai mulți candidați la funcția de primar au fost înregistrați de către CECE în municipiile Chișinău și Bălți: 11 și respectiv 8 candidați.

În comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei, s-au înscris în cursa electorală 3 candidați și cîte 2 candidați au fost înregistrați, în com. Leușeni și s. Nemțeni, raionul Hîncești, com. Volovița, raionul Soroca, com. Pîrliţa, raionul Ungheni.

În total, au fost tipărite 752 460 de buletine de vot, dintre care 474 816 sunt în limba română, iar celelalte – în rusă. Secțiile de votare sunt deschise de la ora 07.00 până la ora 21.00.

Candidații la funcția de primar de Chișinău, în ordinea înscrierii în buletinul de vot, sunt:

1. Vasile Costiuc, Partidul Politic „Democrația Acasă”;
2. Andrei Năstase, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr;
3. Alexandr Roșco, Partidul Politic „Casa Noastră-Moldova”;
4. Valeriu Munteanu, Partidul Liberal;
5. Ion Ceban, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova;
6. Victor Strătilă, Partidul Verde Ecologist;
7. Alexandra Can, Partidul National Liberal;
8. Maxim Braila, Partidul Popular din Republica Moldova;
9. Silvia Radu, candidat independent;
10. Alexandru Mîțu, Partidul Ruso-Slavean din Moldova;
11. Constantin Codreanu, Partidul Unității Naționale.

Candidații la funcția de primar de Bălți sunt:

1. Arina Spătaru, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;
2. Alexandr Usatîi, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova;
3. Pavel Verejanu, Partidul Politic „Șor”;
4. Nicolai Grigorișin, Partidul Politic „Partidul Nostru”;
5. Sergiu Burlacu, Partidul Unității Naționale;
6. Elena Grițco, candidat independent;
7. Simion Guțu, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;
8. Oleg Topolnițki, Partidul Ruso-Slavean din Moldova.

Candidatul la fotoliul de primar se va considera ales doar dacă va primi mai mult de jumătate dintre voturile alegătorilor, care au ieșit la votare. În cazul în care niciunul dintre cei înscriși în cursă nu va lua mai mult de jumătate de voturi, un al doilea tur de scrutin va fi organizat peste 2 săptămâni, adică pe data de 3 iunie, la care vor participa cei 2 candidați care au primit cel mai mare număr de voturi în primul scrutin.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.