17:51:38 28.03.2024
Stiri

MUZEU // Ce s-a întâmplat după ce „Omul-muzeu” din R. Moldova a bătut RECORDUL Guiness pentru cea mai mare colecție de potcoave

Social 19.05.2018 15:30 Vizualizări2121 Autor: Ziarul National
MUZEU // Ce s-a întâmplat după ce „Omul-muzeu” din R. Moldova a bătut RECORDUL Guiness pentru cea mai mare colecție de potcoave Serviciul Vamal


În anul 2011, Petru Costin devenea deţinător al recordului Guinness pentru cea mai numeroasă colecție de potcoave din lume – 3 200 de bucăți. De atunci și până în prezent, colecția de potcoave a fondatorului Muzeului Serviciului Vamal s-a mărit considerabil și a ajuns până la aproximativ 15 000 de bucăți.

„Omul-muzeu”, așa cum mai este numit Petru Costin, nu se laudă doar cu miile de potcoave, ci și cu alte colecții unice cu obiecte din arheologie, etnologie, filatelie, istorie, numismatică, tehnologie sau heraldică, pe care le-a vernisat în cadrul diverselor expoziții naționale și internaționale. Vizitatorii acestora au putut vedea arme de foc, săbii orientale și europene, pumnale, cuțite de vânătoare, baionete din oțel și unelte de muncă sau icoane ce datează din epoca de piatră până în sec. XX.

Unele dintre exponate, cum ar fi armele străvechi de pe teritoriul Republicii Moldova ce datează din secolele VIII – XIII, au ajuns să fie ilustrate inclusiv pe timbrele poștale.

De asemenea, muzeul deține o vastă colecție de chipiuri, berete și uniforme ale diferitor instituții vamale și de forță din întreaga lume, care numără, în total, peste 1 200 de exemplare.

O altă colecție renumită a Muzeului Serviciului Vamal este compusă din 35 de steaguri și drapele, unde majoritatea pieselor reprezintă copii reproduse minuţios de către Petru Costin după steagurile originale păstrate la muzeele din Bucureşti, Athos, Moscova şi în alte centre de cultură din întreaga lume. Este vorba despre stindarde din perioada unor domnitori precum Ștefan cel Mare, Petru Rareș și Mihai Viteazul, iar cel mai vechi exponat – drapelul geto-dacic - datează din secolul al II-lea î.Hr.

Tot Petru Costin este și autorul celei mai mari hărți a țării noastre, constituită toată numai din monede. Pentru confecționarea acesteia s-au folosit 190 000 de monede, iar suprafața ei este de 64 de metri pătrați.

Serviciul Vamal anunță că astăzi, de Ziua Internațională a Muzeelor, când este și ziua de naștere a lui Petru Costin, organizează pe pagina de Facebook a instituției o expoziție virtuală a celor mai renumite exponate și colecții din patrimoniul Muzeului Serviciului Vamal.

Muzeul Serviciului Vamal a fost fondat în anul 2007 și face parte din comunitatea mondială a muzeelor vamale. Fondatorul instituției muzeale este colecționarul Petru Costin, angajat al Serviciului Vamal, care are la activ deja aproape 300 de expoziții, desfășurate în țară și peste hotare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md