/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Șoferii prinși beți la volan ar putea rămâne fără permis pe o perioadă de patru ani

missing
18 mai 2018, ora 17:12

În ultimii doi ani, 50 de persoane au murit în accidente, iar 280 au fost traumatizate. Principalele cauze sunt viteaza excesivă și condusul în stare de ebrietate. În această perioadă, 14 mii de șoferi au fost prinși băuți la volan. Dintre aceștia, 11 mii erau în stare avansată de ebrietate. Și mai trist este că din totalul de 14 mii de cazuri, în 2700 de cazuri, vinovații au scăpat de răspundere penală.

Pentru a responsabiliza conducătorii auto și a spori siguranța oamenilor pe drumurile țării, la inițiativa premierului Pavel Filip, a fost creat un grup de lucru care a lucrat la modificări la lege. Proiectul vine cu o nouă abordare.

Potrivit prevederilor noului proiect, imediat ce un șofer va fi prins băut la volan, acesta va rămâne fără permis de conducere. Acum polițiștii ridică permisul până la pronunțarea deciziei judecătorești și eliberează șoferului un permis provizoriu, ceea ce înseamnă, de fapt, că acesta continuă să conducă.

Mașina celui reținut în stare de ebrietate va fi ridicată și transportată la parcarea specială. Procedura va costa 250 de lei, plus 50 de lei ora de parcare, aproximativ 600 de lei pe zi. Anterior această procedură nu era reglementată, deseori polițistul fiind nevoit să se așeze la volanul mașinii pentru a o transporta.

Totodată, va fi exclusă amenda pentru condusul în stare de ebrietate avansată. Și asta pentru că aceasta nu s-a dovedit a fi eficientă. Șoferii plăteau amenda și continuau să ignore legea. Potrivit modificărilor, cei care vor fi prinși în stare de ebrietate avansată vor fi obligați să muncească până la 240 de ore în folosul comunității. Asta înseamnă muncă neremunerată în centre pentru persoane cu dizabilități, morgă, cimitire, curățenie pe străzi și alte activități prescrise de Inspectoratul Național de probațiune.

Va fi introdusă noțiunea de „anulare a permisului de conducere”. Șoferii certați cu legea vor putea obține un permis de conducere abia peste patru ani, după ce susțin repetat examenul auto. Și asta doar după ce prezintă certificatul privind instruirea anti-alcool. Programul probațional obligatoriu anti-alcool, realizat de Inspectoratul Național de Probațiune, va fi de 20 de ore și va costa 4000 lei.

Pachetul antialcool a fost elaborat și propus pentru consultări publice, după definitivare documentul urmează să fie aprobat de Executiv.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram