ONG: Organele electorale îngrădesc accesul la listele de subscripție ale Silviei Radu

Reprezentanți ai societății civile au acuzat astăzi organele electorale că acestea îngrădesc accesul la listele de subscripție ale candidatei la funcția de primar de Chișinău Silvia Radu. Potrivit lor, există bănuieli că semnăturile au fost colectate cu încălcarea legislației, iar mai multe liste de subscripție au fost completate de aceeași mână, având același scris.

Ștefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme, a declarat astăzi la o conferință de presă că unul dintre membrii Comisiei Electorale Centrale, Sergiu Gurduza, a verificat, din proprie inițiativă, modul de completarea a acestor liste, printr-o examinare vizuală. Acesta a numărat 59 de liste de subscripție care, în opinia sa, sunt completate de aceeași mână.

„Noi am înaintat o cerere acum șase zile către Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău prin care au solicitat accesul la listele de subscripție depuse de candidatul independent Silvia Radu.  Luând în considerație că este un subiect de urgență, chiar dacă termenul legal de prezentare a informației este de până 15 zile, am efectuat două vizite le CCEC într-o încercare a accelera lucrurile”, a spus Ștefan Gligor.

Potrivit lui, ieri într-o discuție finală, lor li s-a invocat protecția datelor cu caracter personal.  În aceste condiții, activiștii au declarat că sunt gata să-și asume în scris obligația de a nu divulga datele cu caracter personal.

„Or, noi facem acest lucru nu pentru a încălca legea, ci pentru a ne asigura de respectarea legii cu privire la condițiile înregistrării candidatului așa-zis independent, Silvia Radu”, a notat Ștefan Gligor.

Ștefan Gligor a spus că un astfel de comportament al Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău dă dovadă că „acești oameni ce scunde” și că există bănuieli cu adevărat rezonabile că au fost comise încălcări la înregistrarea acestui candidat.

Expertul Asociației Comunitatea „WatchDog.MD”, Valeriu Pașa, a spus că la una din vizitele la CCEC,  în timp ce secretarul Consiliului, Vitalie Miron, a frunzărit listele de subscripție pentru a le arăta că acestea sunt, a observat cum cel puțin jumătate din două foi erau scrise de aceeași mână.

„Chiar și din puținul pe care l-am văzut, există temei rezonabil de a crede că numărul de semnături legal completate în lista de subscripție a doamnei Radu este mult mai mic decât zece mii. Adică, există pericolul că doamna Radu participă ilegal la aceste alegeri”, a opinat Valeriu Pașa.

Directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a menționat că solicitarea înaintată de reprezentanții societății civile este un drept legal, pentru că cetățenii contribuie la bugetul de stat, iar CEC-ul este plătit din bani publici,

„Vrem să ne exercităm un drept legal și să verificăm această informație și să ne asigurăm că este respectată legislația”, a menționat ea.

Totodată, potrivit ei, este cazul să fie sesizați partenerii de dezvoltare, inclusiv organizațiile internaționale care au acordat sprijin pentru CEC și procesul electoral.

Solicitat de Radio Chișinău, secretarul Consiliului, Vitalie Miron, a respins acuzațiile, menționând că autoritatea electorală este îngrijorată de protecția datelor cu caracter personal, dar o decizie finală în privința accesului societății civile la aceste liste nu a fost luată.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.