/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Colecție neordinară la IMC. Au fost expuse obiectele înghițite de copii timp de 40 de ani

17 mai 2018, ora 18:40

Majoritatea obiectelor au fost extrase din tractul gastrointestinal al micuților. Cele mai multe sunt monede și baterii plate care, din spusele medicilor, sunt și cele mai periculoase.

„Iată o parte dintr-un tăietor de sticlă, am extras-o de la un copil de trei ani. Se întâlnesc și obiecte de anticariat, de exemplu insigna pentru cel mai bun muncitor din perioada sovietică. De fapt, aici avem foarte multe: agrafe, jucării, pioneze, icoane. Câte o dată scot și rămân uimit de aceste obiecte”, povestește Victor Rașcov, șef al secției endoscopie IMC.

Un loc aparte îl au și obiectele înghițite de copii, care ajung în căile respiratorii și care, de obicei, sunt mai greu de scos: „Pe lângă semințe și miezuri de nuci sunt alte lucruri mici pe care copii le inhalează: pioneze, ace și rămâi mirat ce poți găsi în plămânii copiilor”.

Și utilajul medical vechi a fost expus în mini-muzeul instituției.

„Pe raftul de sus avem instrumentul nostru de lucru – gastroscopul desfăcut, care ne-a slujit timp de 30 de ani. Acum este un exponat aici să vadă lumea cum este tehnica japoneză”, spune Victor Rașcov.

Procedura medicală nu este una foarte complicată, iar datorită tehnicii noi, uneori, nu durează mai mult de 5 minute: „Acum noi lucrăm cu tehnică de ultimă generație, aparat video care este foarte ușor de folosit, avem o imagine calitativă și e mai ușor pentru medic”.

Anual, aproximativ 100 de copii ajung la spital din cauza obiectelor pe care le înghit.

Reporter: Galina Timuș
Operator: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram