Trei proiecte de dezvoltare regională, în valoare de peste 60 de milioane de lei, vor fi realizate în Republica Moldova

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a participat astăzi la ședința Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR), în cadrul căreia au fost aprobate trei proiecte de dezvoltare regională, în valoare de peste 60 de milioane de lei. Banii vor fi alocați din mijloacele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, dar și din surse ale investitorilor privați.

Astfel, membrii CNDCR au decis finanțarea proiectelor investiționale: „Construcția capitală a drumului de ocolire a R1-R14, căii de acces spre subzonele Nr. 4 și 5 a Zonei Economice Libere Strășeni”, „Reabilitarea și modernizarea drumului regional L442-Strășeni-Voinova, raionul Strășeni” și „Dezvoltarea durabilă și competitivă a orașului Rezina prin amenajarea structurilor turistice aferente Complexului sportiv Rezina”.

Potrivit ministrului Chiril Gaburici, aceste proiecte vor contribui direct la dezvoltarea regională – una dintre prioritățile Guvernului Republicii Moldova.

„Îmbunătățirea infrastructurii drumurilor în raionul Strășeni este o condiționalitate a investitorilor străini, care urmează să dezvolte afaceri în ZEL. Ministerul Economiei și Infrastructurii susține aceste inițiative. Noi trebuie să fim parteneri cu investitorii care vin în țara noastră. Investind în infrastructură, investim în dezvoltarea economică a Republicii Moldova”, a spus Chiril Gaburici.

Construcția și reabilitarea drumurilor din raionul Strășeni este o condiționalitate a investitorului japonez „Sumitomo”, care construiește o nouă fabrică de producție în domeniul automotive, cu circa 4000 de locuri de muncă.

Investițiile sunt de 50 de milioane de euro, compania urmând să-și înceapă activitatea în 2019.


Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.