(VIDEO) Inspectori de patrulare reținuți pentru luare de mită! „Ești pațan tolkovîi. N-am să-ți dau ție drumul cu 300 de euro”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Trei inspectori de patrulare, dintre care un comandant de grupă din Regimentul de Patrulare nr.2 Bălți al Inspectoratului Național de Patrulare al IGP al MAI, au fost reținuți în cadrul unei operațiuni comune desfășurate de procurorii anticorupție și ofițerii SPIA, cu suportul tehnic al CNA. Aceștia sunt bănuiți de corupere pasivă săvârșită de două sau mai multe persoane, cu extorcare de bunuri sau servicii, infracțiune prevăzută de Codul Penal.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție, inspectorii de patrulare stopau șoferi suspectați de conducere în stare de ebrietate, aceștia însă erau supuși în mod selectiv testului de alcoolemie cu un aparat alcooloscopic neidentificat.

„Concret, inspectorii de patrulare activau pe un drum public, la intrarea într-un sat din raionul Fălești, stopau mijloace de transport, invocând suspecția că șoferii acestora ar fi condus în stare de ebrietate. După mai multe discuții și „negocieri”, manifestând un comportament neetic și folosind un limbaj licențios, polițiștii extorcau și primeau sume de bani cuprinse între 1.000 și 10.000 lei, atât în valută cât și în euro. În schimbul banilor estorcați, inspectorii de patrulare nu dădeau curs documentării cazurilor de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate”.

În imaginile distribuite de oamenii legii se vede cum unul dintre polițiști îi cere bani unui presupus șofer, încercând să-l convingă că e mai bine să-i ofere lui o oarecare sumă de euro, decât să-i fie deschis dosar penal.

„- O sută de euro îi normal?
– Șii cu tine ăi, nici trii nu te-ajiută. Tu ai de la 80 la 100 de mii ștraf, șinși ani „lișenie prav” (n.r. „privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport”), cu dosar penal. Ești „pațan” tânăr, uăi băiete. Tu cum crezi, eu am 25% din ceea ce documentez. Eu n-am să-ți dau drumul ție cu 300 de euro de-atâta că statul a să-ni dăie nie 20 de mii. Tu înțeleji?! Iaca e „calculeatoru” și socoate 20%. Eu nu zic să-ni dai nie 20 de mii, dar e și socoate. E ș-ti gândești, ești „pațan tolkovîi” (n.r. „băiat de treabă”)”

În urma perchezițiilor efectuate de către procurorii anticorupție și ofițerii SPIA în automobilele de serviciu, oficiile și domiciliile figuranților, au fost ridicate mijloace bănești, precum și alte probe care confirmă comiterea faptelor prejudiciabile.

Inspectorii de patrulare implicați au fost reținuți pentru 72 de ore, iar dacă aceștia vor fi găsiți vinovați de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, ei riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 6.000 la 8.000 de unități convenționale, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de la 7 la 10 ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...