Prima avocată a campaniei „Poporul gândește”: „Ilan Șor are o echipă bună, care știe cum să manipuleze”

„Maia Sandu are 50 de ani și operații plastice”. Astfel de zvonuri circulă prin satul Tudora, raionul Ștefan Vodă. Mai mult, unul dintre locuitori este convins că a învățat împreună cu politiciana la același colegiu, în anul 1972. Despre asta ne-a povestit Natalia Rusu, o femeie de 61 de ani, care a devenit între timp avocată anti-propagandă, în cadrul campaniei Moldova.org „Poporul gândește”. Femeia a încercat să-l convingă pe consăteanul său că așa ceva este imposibil arătându-i fotografia Maiei Sandu și datele ei biografice, însă fără rost.

***

Ne-am întâlnit într-un spațiu de coworking (lucru în comun) de la Botanica. Natalia Ursu vine zilnic aici, deși locuiește la Orhei. Pentru că de profesie este matematiciană și, timp de 10 ani, a deținut un Internet cafe din Orhei, copiii Nataliei s-au îndreptat spre același domeniu. Astfel, anul precedent, fiul acesteia a deschis spațiul de coworking.

„Internet cafe-ul a activat până în 2010. Pe urmă, când am văzut că afacerea nu mai funcționează, am închis-o. Majoritatea și-au cumpărat computere acasă”, a constatat Natalia, urmând calea străinătății pentru următorii opt ani. Când își amintește de trecut, vocea îi tremură ușor. Peste hotare nu a lucrat în calitate de matematiciană, ci de îngrijitoare. „Asta a fost situația. Nu mai mergea deloc. Nu mai știam ce să facem, luam un credit peste altul”, povestește femeia care a revenit recent din Italia, de la copii.

Potrivit Barometrului Opiniei Publice (aprilie-mai 2018),
77% dintre respondenți se informează în primul și al doilea rând de la televiziuni,

Posturile TV cu acoperire națională: Moldova 1, Prime, Canal 2, Canal 3, Publika

Natalia Ursu se mai duce uneori în Tudora, satul de baștină, ca să-și potolească dorul. Însă de câte ori revine acolo, se lovește de situații care o pun pe gânduri. Cu pauze lungi, semn că a analizat mult timp ce se întâmplă acolo, Natalia își rezumă gândul: „Oamenii sunt foarte naivi și cred în toate ziarele roșii care se aruncă peste gard. Ei nu știu ce se face în țară, pentru că atunci când vin alegerile, ei nu știu cu cine să voteze”.  Totuși, ea nu renunță și, de fiecare dată, recomandă tuturor să nu creadă în cele spuse de către politicieni și presă.

„Indiferent ce ați citi, ce ați auzi, deodată puneți semnul întrebării și nu credeți apriori, nu credeți ca într-o axiomă.”

„Orheiul nostru s-a vândut pentru niște crupe…”

Potrivit ei, oamenii l-au votat pe Igor Dodon și susțin socialiștii pentru că sunt influențați de propaganda rusească. „Foarte mulți cetățeni lucrează în Federația Rusă. Ei urmăresc televiziunea rusă. Chiar nepotul meu, când a venit de acolo, era încărcat cu emoții negative și era împotriva tuturor. Propaganda rusească influențează tare mințile”, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a decis să devină mesager al anti-propagandei.

De asemenea, Natalia Ursu urmărește îndeaproape activitatea lui Ilan Șor, precum și ce se întâmplă în Orhei, orașul în care locuiește. Potrivit ei, primarul are „o echipă bună”, care știe cum să manipuleze cu oamenii, de aceea, pe pagina de Facebook a primăriei, toate știrile sunt pozitive și primarul este lăudat. „Orheiul nostru s-a vândut pentru niște crupe din magazinele sociale. Asta a fost un șoc. Știți cum e cârnăciorul cela care l-a dat gratis la o sărbătoare? E vișinica de pe tort, iar tortul este format din concerte, magazine sociale… Metaforic vorbind, ți-a dat o pâine, dar și un drapel mic cu scopul de a-și face imagine lui și partidului”, explică Ursu.

„Prețurile cresc și viața este foarte scumpă. Poporul este în depresie. Nimeni nu crede că va fi mai bine și nimeni nu vede nicio ieșire. Oamenii nu cred în viitor și nici într-o forță politică. Mai vine un partid cu daruri de 100 de lei sau cu un litru de ulei. Cetățenii, mulțumiți spun: „Măi, măcar asta ne-a dat, dar de la altul nu mai văd nimic”. Așa se lasă manipulați.”

Conform spuselor femeii, oamenii știu că procurorii își construiesc vile cu multe etaje, că deputații au luat credite și nu le-au mai întors, dar nu analizează această informație în contextul prețurilor, calității drumurilor și altor servicii pentru populație. „Asta e problema. Aleșii poporului și-au făcut casă, vilă sau mai trebuie să-și construiască câte ceva. Dar tu muncești și tu le plătești lor viața ceea frumoasă, dar ei nu-și fac datoria. Tu i-ai ales și pe urmă tu nu o să ai ce mânca”.

Natalia Ursu este prima avocată a campaniei „Poporul gândește” care îndeamnă oamenii să chibzuiască și să nu ia totul de-a gata, ca un adevăr absolut.

Persoanele interesate de a participa în această campanie sau care doresc să ne sugereze candidați potriviți, ne pot scrie pe mailul [email protected] sau ne pot apela la numărul de telefon +373 78202961.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.